fbpx

taxe-si-impozite-620x300.jpg

Tot contribuabilul știe că statul are două mâini de luat și o mânuță plăpândă de dat. Este o problemă gravă, o discriminare a drepturilor cetățenilor contribuabili, în raport cu drepturile pe care statul le stabilește cu de la sine putere.

Problema poate fi reglementată ușor, dacă un proiect de lege va fi scos din sertarele Parlamentului României și va fi supus la vot. În cazul de față, PSD se face că plouă, proiectul fiind susținut de PNL, UDMR, USR și ALDE. 

Pentru a înțelege mai bine în ce constă problema, este suficient să dăm un exemplu: cazul taxelor sau timbrelor de mediu și poluare. Statul a perceput și încasat ilegal aceste tipuri de taxe. Instanțele de judecată au dat câștig de cauză contribuabililor, iar statut român s-a văzut nevoit să admită greșeala și să restituie banii.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Doar că, așa cum bine cunoașteți, nu se putea înmatricula o mașină, dacă nu era achitată pe loc taxa ilegală, indiferent de numele pe care l-a purtat. Acum, când s-a decis restituirea, banii sunt văzuți ”cu țârâita”, pe parcursul unui ani, fără să îi mai punem la socoteală pe cei anteriori, de la momentul efectuării plăților, timp în care același minunat stat român s-a folosit abuziv de bani.

Desigur, pe lângă suma de bază, există și acele infime penalități, pe care statul le achită tot cu întârziere. 

Întorcând sensul în care se desfășoară relația stat - contriuabil, acesta din urmă dacă are de dat ceva, trebuie să o facă imediat. Altfel, încep să curgă penalitățile, apar blocările de conturi, etc.. 

Nu este corect, cu atât mai mult cu cât statul, nu este altceva decât mecanismul prin care guvernații decid. Tot prin intermediul acestui mecanism, politicienii trăiesc regește și decid de unde să mai stoarcă. În acest caz, tot politicienii sunt cei care pot rezolva situația. Proiectul există, trebuie doar ăpus în dezbatere și votat. Proiectul a fost adoptat de peste un an în Senat. Dar, de atunci, stă blocat în Camera Deputaţilor.

Egalitatea cetăţean - stat nu este susţinută de Ministerul de Finanţe şi PSD de teama impactul bugetar.

Iată ce spun politicienii, citați de digi24: 

Varujan Vosganian, deputat ALDE, lider grup: ”Bun, nu sunteţi de acord cu şase luni, nu sunteţi de acord cu un an, dar în cât timp vreţi dumneavoastră să daţi datoriile oamenilor? Adică mergeţi pe ideea să nu le plătiţi niciodată aşa cum se întâmplă adesea acum?”

Attila Korodi, deputat UDMR, lider grup: ”Dacă eu sunt dator statului, trebuie să plătesc. Dacă statul e dator mie, ca persoană, trebuie să îmi plătească.”

Marton Arpad - deputat UDMR, iniţiatorul legii: De fapt, asta e prevăzut în Constituţie că statul e egal.

Claudiu Năsui, deputat USR: ”Din păcate, vedem cum clasa politică ignoră un proiect care spune un lucru de atât de mare bun simţ.”

Dan Vîlceanu, deputat PNL: ”În România, mentalitatea nu este asta, că cetăţeanul trebuie să fie egalul statului. În cazul cetăţeanului, legile sunt foarte clare. statul execută conturile cetăţeanului şi s-a terminat. În cazul statului, există după ce vrei să faci o executare un set de alte reguli care te opresc în a îţi recupera banii de la stat.”

Cei de la PSD se feresc să vorbească despre subiect, dar poziţia Ministerului de Finanţe e clară: nu susţine proiectul. De-a lungul timpului statul a amânat la plată sumele câştigate în instantă pentru retrocedări, taxa auto, drepturile salariale, dar şi banii pe care statul îi datorează prin ANAF oamenilor.

Poate că acum, dintr-un interes evident, se eschivează, însă va conta cu siguranță la vot. Este deja conoscută disperarea de a strânge banii necesari acoperirii pomenilor electorale și măsurilor luate bezmetic, în disperare de cauză, doar pentru a arăta cât de bine guvernează, în favoarea românilor. Realitatea din spetele acestor aparențe este cea descrisă în rândurile de mai sus.

Oamenii nu trebuie să uite cine sunt cei care se opun ca statul să plătească la fel cum încasează, să-și achite pe loc obligațiile față de cei care îi susțin și pe care nu ezită să îi umilească pe la cozi, să îi priveze de drepturi. Contribuabilii și o parte semnificativă a actualei clase politice (ALDE, UDMR, PNL, USR) sunt cei care acum cer doar o relație CORECTĂ, restabilirea egalității pe care Constituția o garantează doar teoretic.  

taxe-si-impozite-620x300.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg