Prima zi din veacul doi în jungla numită România. Studiu de caz: Ploieștiul

0
646x404.png

646x404.png

La un veac de existență, ar fi fost normal ca România să aibă măcar un set de valori și principii legiferate și intrate în reflexul cetățenilor ei. Poate greșesc, dar eu o văd la fel de lipsită de orientare ca un nou născut. Se pare că trăim perioada cea mai propice pentru cei ce nu respectă nici o regulă. Doar pe cea a junglei. Și evident că mesajul transmis de la cei ce o conduc, acesta este.

Când singura preocupare constantă de legiferare este întru scăparea de consecința călcării legii, evident că marea masă a cetățenilor primește mesajul că regula poate fi încălcată și că ți se face un abuz dacă ești tras la răspundere.

Cel mai greu în această perioadă o duc cei ce vor să respecte reglementările domeniului în care activează. În economie de exemplu este bună concurența, dar devine neloială când evaziunea se manifestă la cote alarmante. Iar în administrație nimeni nu dorește să își asume responsabilitatea deciziilor, însă toți vor să decidă.

Două exemple din urbea noastră sunt sugestive.

1.O instanță a stabilit că AGA de la SGU a numit ilegal Consiliul de Administrație. Parcă mai mult ca oricând o putere politică are pretenția că odată investită cu încredere își poate impune voința în disprețul oricărei reglementări. Puțină jenă domnilor consilieri responsabili de asta? Nu e cazul. Așa credeam și eu.

2 Arhitecta Șefă al Ploieștiului a declarat senină în plină ședință de Consiliu Local, că din „gestiunea” ei lipsesc documente oficiale, invocând vinovății la fel de juste ca ale unui casier cu lipsă la bani, pe motiv de sertar de casă de marcat prea mic. Cocoană, de ce nu le-ai dus în câmpurile de la marginea orașului? Poate erau mai în siguranță! Nu am cum să-mi disimulez perplexitatea față de astfel de afirmații!

Dacă până nu demult prima imagine ce mi-o servea creierul la cuvântul arhitect era una demiurgică, ducându-mă instinctiv cu gândul la „Arhitectul Universului”, la cineva care are atât viziunea cât și știința de a face lucrurile perfect, de când doamna cu pricina conduce Urbanismul local universul minții mele a fost infectat. O caricatură de Mefisto a aruncat totul în aer. La fel ca și în cazul bunului Dumnezeu pe care nu îl pot trage oamenii la răspundere și care nu își asumă nici apariția diavolului și nici responsabilitatea scoaterii lui cât mai grabnic din existență, ei bine și noi cetățenii acestui oraș suportăm pe acest personaj plătit regește din banii noștri și nu știm pe cine să tragem la raspundere. Pentru că Dumnezeul local care o tolerează și o folosește nu se lasă văzut.

Cum să nu pășim în veacul numărul doi plini de optimism???

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău