fbpx

e99b87b8-de77-4cdd-9831-dc9a123198b0.jpg

1 Decembrie -o zi importantă pentru români. Ziua Națională, ziua Marii Uniri, ziua în care se împlinesc 100 de ani de când s-a format România (aproape) Mare.

Ar mai fi câteva parcele de recuperat și ne vom putea numi România Mare. Oare suntem cu adevărat mari? Sau, mai corect spus: cine suntem cu adevărat, pentru că nu mărimea dă măsura valorii?

Strict istoric vorbind, avem ce să sărbătorim. Geografic suntem uniți, practic ne-am împrăștiat prin toate colțurile lumii. Cei care am mai rămas pe aici sunt cei mai împrăștiați, atât de împrăștiați încât împrăștierea asta a căpătat forma dezbinării. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Să ne prefacem pentru o zi că suntem uniți, că ne dorim o Românie mai bună, că se întrezărește speranța unui drum curat, pe care să tot construim. Aveți puterea să faceți acest efort de imaginație și să țopăiți de bucurie? Este o întrebare la care nu știu cum să răspund.

Chiar și cei care nu sunt preocupați de politică, cei care au dureri dorsale în zilele în care sunt alegeri, chiar și ei știu în ce situație ne aflăm. Privim către actuala guvernare cu amărăciune. Exceptând perioada comunistă, când în fruntea țării erau un cizmar analfabet și o toantă cu diplome și zorzoane, nu cunosc o altă perioadă istorică, în care România să fi fost guvernată de sfertodocți, oameni de a căror jenă să îmi fie jenă.

Să nu articulezi corect o frază în limba maternă, dar să hotărăști destinele acestei națiuni, seamănă a ironie divină maximă. Un fel de pedeapsă de sus pentru indolența națională. ”Ați stat în case, nepăsători, luați și duceți-o pe asta în cârcă!” Și... o ducem. Măcar până la următoarele alegeri și tot o ducem. Așa funcționează democrația, iar România poate chiar avea nevoie de o lecție extrem de dură, cum primește de câțiva ani.

Este umilitor, este sub demnitatea unei națiuni să se complacă într-o situația ca a României actuale. Ar fi trebuit să ne uităm la mai marii țării ca la elita națiunii, ca la cei mai buni dintre noi, ajunși acolo datorită calităților pe care le au. Ar fi fost de dorit să se implice, să nu se lase mocirliți de cocalarii care compun clasa politică actuală, dar nu sunt. Pentru că nu pot, pentru că sistemul îi înghite, chiar dacă doresc să se implice. Un român de calitate nu are acces acolo, pentru că s-ar vedea diferența. Se vede oricum, dar au hotărât că e mai bine fără oameni cu adevărat valoroși.

Supărarea nu se revarsă doar peste cei aflați la putere, ci, în egală măsură, pe opoziția anemică, impotentă, uneori complice cu puterea. Se văd blaturile cu ochiul liber, iar acolo unde nu sunt, nu auzim alte povești decât cele ale statului de drept, justiției, bal-bla. Sunt teme importante, dar nu sunt singurele, iar altceva nu auzim. Dacă nu ar urla bezmetic doar despre statul de drept și ar veni cu programe altenative la ceea ce se întâmplă acum, dacă ar prezenta soluții nu doar zornăială de cătușe, atunci românii ar avea către ce să-și îndrepte speranța. Dar nu se întâmplă asta, iar rezultatul este o percepție tristă: dacă nu suntem sclavii golanilor de la noi, vom fi oricum sclavii șmecherilor de afară, din vest sau din est, cei care ne dau lecții și corecții.

Românii sunt undeva, la mijloc. Încă mai speră și de aceea unii încă mai protestează. Cei nemulțumiți nu au un lider. Nu au, pentru că nu există, pentru că știu că se încearcă manipularea din ambele sensuri. Cu toate acestea unii vor protesta. Au ales să o facă chiar de 1 Decembrie, la București, la Cluj, la Alba Iulia. Au hotărât să se întoarcă cu spatele atunci când vor defila jandarmii. Poate că îi iartă, dar sigur nu uită, iar acum vor să le spună asta. De aici am și pornit aceste rânduri, întrebându-vă dacă această zi, cea mai importantă a nației române, ar trebui să aibă în peisaj astfel de proteste. Putem a ve o zi națională sau avem o zi a reglărilor de conturi naționale?

Lăsând la o parte discursurile patetice, chiar și așa goale de conținut, ale mai marilor zilei, lăsând la o parte fâlfâielile de drapel și festivismele deșănțate, ziua asta ar trebui să fie o sărbătoare adevărată. Nu e un motiv să te bucuri pentru că ești român, pentru că așa te-ai născut. Nu ai niciun merit și nici măcar o vină pentru că te-ai născut așa, dar putem avea un merit sau o vină pentru că am făcut sau nu ceva după venirea pe lume.  

Aș fi publicat aceste rânduri, despre ceea ce simt de ziua națională, mâine, pe 1 Decembrie, dar m-am gândit că nu ar fi frumos, așa că pentru mâine mă rezum la un simplu și sincer: LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! Nu reușesc însă să mă adun și să îmi dau seama dacă am capacitatea să mă bucur. Am încă de ispășit multe păcate ca român și tocmai de asta îmi bat capul cu felul în care nu pot încă să simt ziua de mâine. Motivele pro și contra sunt, dar simt că dacă aș ”țopăi de bucurie” aș fi ca și când aș da o petrecere de ziua mea, în condițiile în care știu că am cancer. 

PS: Nu am, sau nu știu să am. România o avea, sau e doar puțin răcită? 

PPS: Am ales să ilustrez aceste rânduri cu cea mai sugestivă imagine pe care am văzut-o în ultimele zile. Este desenată de... un copil.

e99b87b8-de77-4cdd-9831-dc9a123198b0.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg