fbpx

spaga-sanatate-afis-280x420.jpg

”Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă!” este sloganul unei campanii anticorupție, lansată în SJU Ploiești, la inițiativa președintelui CJ Prahova, Bogdan Toader. Ce anume a deranjat din acest afiș?

Despre utilitatea campaniei nu sunt prea multe de discutat, apreciind sensul ei pozitiv. Este cazul să ne educăm în acest sens, să învățăm că deși au o meserie deosebită, menită să aline suferințe și să salveze vieți, vorbim totuși despre oameni plătiți să facă asta.

Vina pentru anii de șpăgi a fost împărțită. Pe de o parte, pacienții sau aparținătorii au încurajat fenomenul, nefiind obligați să o facă întotdeauna, pe de alta, faptul că unele cadre medicale si-au bătut joc de meserie, iar percepția publică era ”nu le dai, nu se uită la tine.”

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cea mai mai mare greșeală a fost generalizarea, o nedreptate făcută celor care își iubesc meseria, care au practicat-o cu onestitate și care nu au condiționat actul medical. Nu știu în ce proporție sunt aceștia, însă simplul fapt că există merită menționat. Ei nu au nicio vină și de aceea nu trebuie amestecați cu uscăturile din ”pădurea medicală.”

Oricâte prostii au făcut cei din actuala guvernare, printre puținele lucruri cu adevărat bune a fost majorarea salariilor medicilor și asistenților. Era cazul și era absolut necesar să se întâmple în regim de urgență. În primul rând s-a oprit exodul cadrelor medicale, iar în al doilea rând este o recunoaștere a anilor, mulți la număr, necesari pregătirii unui cadrul medical. 

Suntem acum în situația în care cadrele medicale sunt plătite decent, raportând remunerația lor la situația generală a României. Măsura nu a fost primită cu entuziasm de toată lumea. Unii au apreciat-o, ca fiind necesară în contextul enunțat anterior, alții... s-au grăbit să arunce cu pietre. Nu este corect, nu este drept, dacă vrei un sistem medical performant, în care să existe respect reciproc în relația medic-pacient. Desigur, nu este singurul element care asigură performanța în sistem, aici fiind necesară  reformarea fundamentală, construirea de spitale, aparatură și instrumentar pe măsură.

Lucrurile s-au mișcat, după 30 de ani de amorțeală. Era inevitabil și curentul anti, venit pe fondul educației deficitare, a superficialității în a trata povestea sub toate aspectele ei. Acum, tot poporul știe despre faptul că salariile din sistemul medical sunt mari. Putem să spunem majorate decent. Așteptările benefeciarilor, în calitate de asigurați, de contribuabili la acest sistem, sunt justificate. Este normal ca pacientul sau aparținătorul să spună: ”ok, acum ai salariul cuvenit, mă aștept să își faci treaba.”

Acestea fiind cuvenitele precizări, să ne întoarcem la campania anticorupție, inițiată de Consiliul Județean Prahova, la SJU Ploiești. Pe holurile spitalului a apărut un afiș, prin care pacienții sunt îndemnați să nu mai dea șpagă. Până aici, totul în regulă, lăudabil chiar. Afișul conține însă și salariile medicilor și asistenților, în formă brută. Sumele sunt impresionante, deși ar trebui să fie cunoscut faptul că valoarea netă este în jurul a 60% din brut. 

Înțelegem dorința CJ-ului de a se lăuda cu măreața realizare a actualei guvernări, dar ar fi fost fair play să treacă totuși valorile nete, pentru că aceia sunt banii câștigați în realitate. La cumpărături nu te duci cu valoarea brută, utilitățile nu le plătești din acestă valoare, etc.. Afișând valorile nete, chiar dacă sunt reale, nu a fost luat în calcul impactul asupra pacienților.

Cum o percepe omul de rând, mai puțin familiarizat cu procentul de impozitare? Deși nu ar fi trebuit să aibă vreo surpriză și să știe ce înseamnă net și brut, unii s-au inflamat, în special online. La rândul lor, cadrele medicale s-au arătat deranjate, nu puține fiind cele care afirmă că sunt pacienți care îi privesc cu invidie și ”le reproșează” un câștig de sute de milioane, pe care îl consideră nemeritat. 

Dacă inițiatorii campaniei ar fi făcut un afiș cu marjele nete, atunci campania ar fi fost perfectă, utilă și de necriticat.

Pe de altă parte, tot din rândul cadrelor medicale, supărarea s-a îndreptat și către presă, considerată vinovată pentru mediatizarea campaniei, dar și pentru imaginea sistemului medical în ansamblu. În cazul mediatizării, indiferent de situație, noi ne-am făcut datoria să prezentăm acel afiș. Bun, rău, cum o fi, el există și oamenii au fost informați despre asta. În ceea ce privește imaginea sistemului medical, exceptâdu-i pe cei care au condiționat actul medical și care nu au nicio scuză pentru astfel de fapte, în primul rând inumane și mai apoi ilegale, aici avem o veste proastă: vom prezenta astfel de cazuri, indiferent dacă se simt sau nu lezați. Sperăm doar ca ele să nu mai existe, deși avem îndoieli serioase.

Ce nu au înțeles unele cadre medicale, este faptul că toate campaniile noastre au fost și vor fi și în beneficiul lor, nu doar al pacienților. Când SJU a primit denumirea de ”spitalul morții”, a fost justificat de efectele produse de infecțiile intraspitalicești, ale căror victime nu sunt doar pacienții, ci și cadrele medicale. Cunoaștem cazuri de medici și asistenți, victime ale acestor bacterii, care încă lucrează acolo și care au fost la un pas să-și piardă viața. Este uimitor cum tocmai lor li se pare de neînțeles. Este uimitor cum tocmai ei nu par să își dorească un spital nou, cu instrumentar și aparatură noi, care să le ușureze munca și să nu le pericliteze sănătatea și uneori viața. Acum, că au salarii, tot ceea ce le mai lipsește este locul decent în care să dea măsura pregătirii.

Am scris aceste rânduri, după ce am citit zeci de postări, atât ale pacienților, cât și ale cadrelor medicale care au văzut afișul campaniei și au ținut să îl comenteze. Era de așteptat ca o parte a pacienților să nu înțeleagă exact povestea, dar este neînțeles cum și unele cadre medicale au o astfel de problemă, dat fiind nivelul de pregătire.

spaga-sanatate-afis-280x420.jpg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook