Gratiela_Gavrilescu_agerpres_11411828.jpeg

A trecut prea ușor, prea neobservată, declarația făcută vineri, 16 noiembrie, de Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, referitoare la incendiul de săptămâna trecută, de la Ploiești. De vină pentru asta, cred eu, este contextul în care a făcut-o: evenimentul festivist al plantării unor castani în comuna Mănești, operațiune finanțată din fonduri europene. Evaluată însă la adevărata ei valoare, declarația ministrului Mediului este echivalentul recunoașterii oficiale la cel mai înalt nivel al statului a existenței în Prahova a unei mafii a deșeurilor periculoase care operează nestingherită în afara legii.

Întrebată de reporteri ce opinie are despre incendiul de la depozitul ilegal de deșeuri periculoase din Ploiești, Grațiela Gavrilescu a oferit o explicație cu adevărat surprinzătoare: ”(...) Eu cred că celelalte instituții cu care ministerul Mediului colaborează, respectiv ISU și Poliția, o să trebuiască să ancheteze foarte repede dosarul care s-a deschis astfel încât să vedem și noi dacă nu cumva acest incendiu nu a fost o pură întâmplare. Eu, de felul meu, nu cred în astfel de întâmplări (...)”.

Declarația ministrului a continuat cu enumerare unor situații similare din țară, în care depozite legale sau ilegale de deșeuri periculoase s-au ”autoaprins” și despre care anchetele au scos la iveală faptul că erau, de fapt, operațiuni ilegale și extrem de periculoase pentru populație de neutralizare a unor deșeuri. În acest caz, atitudinea ministrului Mediului este, cu adevărat, de aplaudat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Vicepremierul Grațiela Gavrilescu are aceleași constatări ca și noi: Ghemul de minciuni care protejează lichidarea deșeurilor periculoase în Prahova. Filmul care arată complicitățile - VIDEO

De ce credem că o astfel de poziție a ministrului merită subliniată și promovată? Deoarece este cea mai fermă și fără echivoc poziție a unui înalt responsabil al statului referitoare la o stare de lucruri pe care noi doar o intuim: existența unei mafii a deșeurilor periculoase în Prahova, organizație care atentează grav la sănătatea populației, în special în Ploiești și zonele limitrofe.

Este interesant de constatat și faptul că, după această declarație a ministrului, celelalte autorități – și în special cele două indicate, ISU Prahova și IJP Prahova -  nu au ieșit cu nicio poziție publică prin care să combată sau să confirme acuzația extrem de directă și fără echivoc a Grațielei Gavrilescu. Pardon, ISU ne-a furnizat, cu greu și târziu, nota de plată a intervenției.

Să fie tăcerea conducerii IPJ Prahova o confirmare a faptului că nu a sesizat încă atât de străveziul fir al legăturii dintre cele nu mai puțin de 7 incendii suspecte care au avut loc de la începutul anului și până astăzi, la depozite legale sau ilegale de deșeuri periculoase din Prahova?

Noi am arătat această posibilă conexiune aici: Incendiile majore din Ploiești par a fi operațiune coordonată de distrugere a unor deșeuri toxice. Autoritățile sunt complice.

Să nu fi ajuns în posesia acestei instituții imaginile pe care noi le-am primit de la cititori referitoare la cataclismul de mediu din curtea incineratorului Eco Burn, din Parcul Industrial Brazi? Sa nu poată vedea legătura atât de evidentă între cele două situații?

Ne îndoim. Nouă faptul că poliția Prahova nu a făcut nimic pentru anchetarea acestor conexiuni, cel puțin din informațiile pe care le-a vehiculat până acum în spațiul public, nu ne spune nimic bun.

Ne alarmează chiar faptul că instituția nu a ieșit imediat după declarația ministrului, care este și vicepremier! al României, cu o poziție clarificatoare: ”nu, nu avem indicii care să ne confirme existența unei mafii!” sau ”da, confirmăm anchetarea unor posibile legături”. Este îngrijorător.

Le-am oferit celor interesați toate argumentele noastre: Deșeurile care au ars în depozitul ilegal din Mimiu, identice cu cele din curtea incineratorului Eco Burn. FOTO-VIDEO

Până vom fi contraziși de realitate, rămânem la constatarea că această mafie există și funcționează nestingherită beneficii de complicitatea sau neputința instituțiilor care ar trebui să ne protejeze.

De aceea credem că poziția tranșantă și neechivocă a ministrului Mediului Grațiela Gavrilescu merită nu doar subliniată, ci și adoptată de toate instituțiile din Prahova paralizate de forța mafiei deșeurilor periculoase, drept conduită obligatorie în anchetarea cazurilor.

Orice alt tip de comportament nu poate decât să creeze imaginea unor complicități infernale al căror cost este înrăutățirea stării de sănătate a tuturor celor care locuiesc în Ploiești și în localitățile limitrofe, adică vreo 350.000 – 400.000 de suflete.


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Administrație
  • Marți, 18 Decembrie 2018
  • De Roxana Tănase

Comisie anti-poluare la Primăria Ploiești

În contextul în care reclamațiile privind calitatea aerului din Ploiești sunt la ordinea zilei, iar legislația în domeniul mediului s-a modificat, autoritățile locale sunt obligate să întocmească...

Național
  • Marți, 18 Decembrie 2018
  • De Georgiana Kelemen

Programul "Rabla pentru electrocasnice", lansat azi

Programul "Rabla pentru electrocasnice", finanţat de Ministerul Mediului, prin AFM şi destinat persoanelor fizice, va fi lansat marţi. Ministerul Mediului organizează, marţi, conferinţa de lansare a...