fbpx

ebc54e5e-d17a-4a68-b4df-51e385a2ed20.jpg

Jurnaliștii nu își divulgă niciodată sursele. Despre asta nu a aflat o instituție a statului Român, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), care le solicită jurnaliștilor de la Rise Project să precizeze de unde au celebra valiză cu informații despre încrengătura TelDrum. Chiar dacă povestea cu țăranul care a găsit-o pe câmp nu este dintre cele mai credibile, treaba nu este oricum de competența ANSPDCP.

Adevărata miză a aducerii valizei în spațiul public este conexarea încrengăturii Teldrum cu cel care este considerat a fi liderul grupării din Teleorman, președintele PSD, Liviu Dragnea. Conținutul valizei făcea deja obiectul unui dosar complex, instrumentat de DNA.

Primele dezvăluiri despre conținut nu par însă să îl incrimineze în mod direct pe Dragnea, în cazul în care ar exista și alte probe directe sau indirecte, procurorii urmând să deruleze o activitate complexă pentru aflarea adevărului.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În mod normal, scopul instrumentării nu trebuie să fie ”execuția publică” a unor personaje, ci aflarea gradului de implicare, dacă acesta există. 

Așadar, valiza Rise Project aduce elemente spectaculoase, unele de cancan, altele care se constituie drept probe, dar printre actorii principali nu se află și Liviu Dragnea; nu și din primele dezvăluiri. Sunt însă alții, de la fiul său, la prieteni, colegi, foști subalteni și familiile acestora. Rămâne de văzut dacă cei de la Rise Project, așa cum au promis, vor aduce și alte elemente de noutate. 

Dacă în valiză există ceea ce o parte a opiniei publice așteaptă, este posibil ca acele informații să nu fie date publicității în perioada următoare, pentru că ar putea împiedica ancheta oficială. Oricum, justiția nu se face în presă și nici la șpriț.

Aceasta fiind situația de fapt, din spațiul public, până la finalizarea rechizitoriului și trimiterea lui în judecată, dacă va fi cazul, totul ține de supoziții. Nici momentul începerii unui proces nu este relevant, cercetarea judecătorească putând să răstoarne complet forma și sensul rechizitoriului. 

În acest context, o instituție a statului, alta decât una de cercetare, își permite să trimită unor jurnaliști o solicitare (vezi faximil la final), prin care îi somează să-și dezvăluie sursele. Ar putea fi considerată o manevră de intimidare. Întrebat despre acest demers al ANSPDCP, președintele Camerei Deputaților și totodată omul aflat la cârma alianței de guvernare, Liviu Dragnea, afirmă: ”Habar nu am despre demersul acestei instituţii, iar în aceste condiţii nu am ce să comentez".

Mai mult decât atât, caracterul vădit intimidant rezidă și în amenințarea cu penalități de 20 de milioane de euro, în cazul în care jurnaliștii nu își dezvăluie sursele:  ”Prin această notificare, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks şi informaţii despre toate datele pe care le deţinem. ANSPDCP mai ameninţă cu penalităţi de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice. Instituţia este condusă de Ancuţa Opre, numită de Senat şi urmărită penal la DNA pentru abuz în serviciu comis într-o funcţie anterioară. Mai precis, Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăţi când era şefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), într-un dosar celebru”, a anunţat Rise Project.

rise1.jpg

rise2.jpg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook