Explicația specialiștilor pentru formarea tornadelor precum cea văzută din Ploiești și localitățile limitrofe – Noi imagini

0

Sâmbătă, 3 iulie, o mini-tornadă a fost vizibilă în Ploiești și localitățile limitrofe, inclusiv la Valea Călugărească. VIDEO și FOTO la finalul textului.

Din fericire, fenomenul meteo mai puțin întâlnit în România, nu a produs pagube sau victime.

Cum se produc tornadele

Potrivit specialiștilor în fenomene meteo extreme, tornadele se produc atunci când curenţii de aer cald și rece se ciocnesc și produc o zonă de rotaţie, cu presiune atmosferică scăzută.

Aerul dintr-un front cu presiune scăzută are tendinţa naturală de a se ridica, creând un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul său, de la nivelul solului, făcându-l să se rotească din ce în ce mai rapid.

Directoarea executivă al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, susține că o tornadă este manifestarea unei instabilităţi extreme şi, că din nefericire, vom vedea tot mai adesea asemenea fenomene și la noi în ţară.

”Tornadele sunt fenomene care apar în extrem. În Europa, ele au o viaţă scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări şi traiectorii foarte extinse”, a spus specialista ANM la Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei” de săptămâna trecută, după tornada devastatoare din Cehia.

Care a fost cea mai puternică tornadă din România

Cea mai puternică tornadă, din România de până acum, de gradul F3 pe scara Fujita, este tornada de la Făcăeni (judeţul Ialomiţa), produsă în data de 12.08.2002. O tornadă de gradul F3 este o tornadă severă cu viteza vântului între 252 – 330 km/h. Atunci, Efectele acestei tornade pe raza comunei Făcăeni, pe parcursul a 2 minute, au fost de: 33 de case rase complet, 395 de case distruse parţial, 14 persoane grav rănite, 2 morţi, 1000 de persoane sinistrate, o pădure de salcâmi de 120 de ha distrusă, prin ruperea copacilor la circa 1 m de suprafaţa solului.

Imagini cu tornada de  sâmbăta trecută trimise de cititori din Ploiești și Berceni:

 

 

 

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău