Manastirea_Zamfira_-_Clopotnita_cu_poarta_de_intrare.JPG

Monument de o deosebita valoare arhitecturală, Mănăstirea Zamfira, aflată într-un grad avansat de degradare, mai ales la capitolul picturii, riscă să piardă finanțarea europeană, după ce a aparut o neconcordanță legată de o semnătura pe cererea de finanțare.

 

Situația este cât se poate de gravă, având în vedere gradul de deteriorare al mănăstirii. Concret, după ce proiectul, cu o valoare de 5 milioane de euro, a fost declarat eligibil, ADR a transmis o adresă prin care se precizează că această cerere de finanțare nu trebuia semnată de stareț, ci de episcop. Prezent la Ploiesti, ministrul Dezvoltării a susținut că această problemă nu ține de instituția pe care o conduce ci de ADR.

 

Numai că ministrul este contrazis de avocatul Mănăstirii Zamfira, Silviu Andrei Vlădeanu, care a precizat că la ora actuală se face o gravă confuzie.

La rândul său, primarul comunei Lipanești consideră că neaccesarea de fonduri europene poate conduce la deteriorarea și mai mult a clădirii, dar mai ales a picturii lui Grigorescu, extrem de valoroasă pentru patrimoniul Cultural. Cum mănăstirea nu se află în domeniul public sau privat, numai proprietarul clădirii poate accesa fonduri europene.