- Publicitate -

Oaspeți palestinieni la Școală Gimnaziala “Inv.Radu Ion “, Vadu-Părului

Data:

vadu-parului.jpg

Zilele acestea ne-am bucurat să îi primim în școala noastră pe cei 5 profesori palestinieni de la The Greek Catholic Patriarchate “Peter Nettekoven “ Beit Sahour, Palestina însoțiți de dna director Sawsan Istefan, care au venit într-un schimb de experiență pentru prima data pe pământ românesc. 

- Publicitate -

Povestea aceasta a început în ianuarie 2018 când două cadre didactice de la Școala Gimnaziala “Inv. Radu Ion”, Comuna Albesti-Paleologu , însoțite de dna director adjunct Giurgea Gabriela împreună cu un mic grup din Prahova au păsit cu evlavie prin locuri sfinte, unde cu 2000 de ani în urmă a propovăduit invătăturile Sale, Domnul nostru, Iisus Hristos.Pentru unele cadre didactice a fost prima ieșire peste granițele țării, așa că emoția a fost și mai mare. Au vizitat locuri despre care citiseră în Biblie: Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Drumul Crucii, Biserică Sfântului Mormânt, Piatră Ungerii, Golgota, Mormântul Domnului Iisus, Stâlpul Biciuirii, Închisoarea unde a fost pus, alături de tâlhari, Hristos, au coborât chiar la nivelul Ierusalimului de acum 2000 de ani. Au urcat Muntele Carantania, Muntele Ispitirii, au văzut locul nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și, desigur, Ieslea Sfantă, la Betlheem. Cazarea a fost în Bethleem, oraș din Palestina, din care plecau zilnic, trecând frontieră în Israel, că să parcurgă itinerarul propus. Dl.Ciuciureanu a fost un ghid extrem de bine organizat și datorită căruia totul a mers că pe roate.

Aproape de Bethleem, se află Beit Sahour. Acolo au mers pentru a vizită Școală Greco-Catolică „Peter Nettekoven” și pentru cursul de formare pe temă „Managementul relațiilor interculturale în context educational”. Au fost întâmpinați de profesorii și copiii așezați ordonat, pe clase, în curtea școlii, pe o vreme răcoroasă. I-a impresionat ritualul intrării la ore – după rugăciunea „Tatăl nostru” (în limbă engleză) și intonarea Imnului Național.

Primirea călduroasă și entuziasmul cadrelor didactice palestiniene, i-au determinat să se gândeasca și la un parteneriat/ schimb de experiență. Obiectiv îndeplinit, la început de iunie, când 6 profesori palestinieni au vizitat zona, apoi școala.

- Publicitate -

Cu sprijinul colegei de lb.engl, prof. Alexe Emilia, care a înlesnit comunicarea, scoala si-a prezentat tradițiile și obiceiurile, principalele îndeletniciri și specificul zonei, vizitând Crama 1777 Valea Călugărească, brutăria SC RALUPROD SA, Mănăstirea Jercălăi, Conacul Bellu Urlați, Primăria comunei Albești-Paleologu, bisericile din satele Vadu-Părului și Albești-Muru.

Profesorii palestinieni au fost plăcut impresionați de ospitalitatea localnicilor , frumusețea și bogăția istoriei locale.Cu bucurie și interes au discutat cu dl. Ene Vasile ,patronul brutăriei SC RALUPROD SA , cu preoții comunei, părintele Cătescu Eugen și Buse George și cu dl. Primar Paraschiv Marian.

Primirea oaspeților în școală s-a făcut în mod tradițional cu pâine și sare.

- Publicitate -

Activitățile cultural-artistice desfășurate de elevii școlii i-au încântat pe colegii palestinieni. Elevii dnei inv. Lambă Elena au demonstrat diverse tehnici plastice într-un atelier de pictură, iar ansamblurile folclorice coordonate de dna înv. Iordache Aurelia și dna. inv. Stanciu Carmen au prezentat cântece și dansuri tradiționale.

La finalul activităților li s-au prezentat informații despre sistemul de învățământ românesc, urmat apoi de un dialog despre învățământul din școală palestiniană.Dăscălii palestinieni au rămas impresionați de proiectele pe care le desfășoară Școală Gimnaziala “Inv. Radu Ion “ ce a devenit Școală eTwinning, iar dna director Sawsan Istefan i-a propus dnei director adj. Giurgea Gabriela o continuare a acestui program intercultural de schimb de experiență, de data această și cu elevii, urandu-le să îi revadă în Țara Sfântă cât de curând.

Așa cum s-a menționat și în pliantul oferit, Scoala Gimnaziala “Inv.Radu Ion “doreste să fie la înălțimea înaintașilor, cărora le păstreaza un respect deosebit, și, chiar dacă sunt o școală din mediul rural, încearca să ofere elevilor sai un învățământ de calitate.

- Publicitate -

Articol redactat de Prof. Emilia Alexe , Scoala Gimnaziala „Inv. Radu Ion „, sat Vadu-Parului, Comuna Albesti-Paleologu

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Oradea a avut, doar în 2023, investiții din fonduri europene de 918 milioane lei. Ploieștiul…?

Numai în anul 2023 Municipiul Oradea a finalizat investiții...

Accident pe DN1, în zona Azuga. Șoferii autoturismelor implicate sunt asistați medical

Evenimentul rutier s-a produs joi, după ora 17, la...

Noua lege a pensiilor. Cum poți ieși la pensie anticipată

Noua lege a pensiilor ar urma să intre în...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -