risc-mare-avalanse-bucegi

Meteorologii au emis o nouă avertizare, de risc mare de avalanșă, pentru Munții Bucegi, atenționarea fiind pusă pe seama faptului că pe pantele înclinate sunt posibile declanșări spontane de avalanșe. 

Potrivit meteorologilor, „pe fondul acțiunii vântului pe văi și în zonele adăpostite sunt acumulări însemnate de zăpadă, iar pe creste sunt formate cornișe, unele de dimensiuni mari”.

Prin urmare, se arată în avertizare, „pe pantele înclinate sunt posibile declanșări spontane de avalanșe, riscul fiind amplificat chiar şi în condițiile unei slabe supraîncărcări cu turiști sau schiori.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

La altitudini mai mici de 1800 m, atenționarea este de risc însemnat (3) de avalanșe. „Stratul de zăpadă este umezit ca urmare a temperaturilor pozitive și a precipitațiilor lichide și mixte, local însemnate cantitativ. În aceste condiții riscul de declanșare a avalanșelor spontane de topire se menține însemnat, riscul fiind amplificat la supraîncărcări cu turiști sau schiori, în situații izolate putând fi antrenat întregul strat de zăpadă”, a anunțat ANM.

Varoval new thermo services Contact Varoval new thermo services

Salvamontiștii atrag atenția că traseele montane sunt închisă, riscul de producere a avalanșelor fiind unul major. Practic avertizarea ANM este una de grad 4, pe o scară de la 1 la 5.

De altfel, Salvamont România - Dispeceratul Național a lansat încă de ieri o alertă prin care recomandă turiștilor evitarea efectuării de ascensiuni la altitudini mai mari de 1500 m.

Turiștii sunt sfătuiți să evite, totodată, practicarea sporturilor de iarna atât timp cât riscul de producere a avalanșelor rămâne mare.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.