fbpx

risc-mare-avalanse-bucegi

Meteorologii au emis o nouă avertizare, de risc mare de avalanșă, pentru Munții Bucegi, atenționarea fiind pusă pe seama faptului că pe pantele înclinate sunt posibile declanșări spontane de avalanșe. 

Potrivit meteorologilor, „pe fondul acțiunii vântului pe văi și în zonele adăpostite sunt acumulări însemnate de zăpadă, iar pe creste sunt formate cornișe, unele de dimensiuni mari”.

Prin urmare, se arată în avertizare, „pe pantele înclinate sunt posibile declanșări spontane de avalanșe, riscul fiind amplificat chiar şi în condițiile unei slabe supraîncărcări cu turiști sau schiori.

La altitudini mai mici de 1800 m, atenționarea este de risc însemnat (3) de avalanșe. „Stratul de zăpadă este umezit ca urmare a temperaturilor pozitive și a precipitațiilor lichide și mixte, local însemnate cantitativ. În aceste condiții riscul de declanșare a avalanșelor spontane de topire se menține însemnat, riscul fiind amplificat la supraîncărcări cu turiști sau schiori, în situații izolate putând fi antrenat întregul strat de zăpadă”, a anunțat ANM.

Salvamontiștii atrag atenția că traseele montane sunt închisă, riscul de producere a avalanșelor fiind unul major. Practic avertizarea ANM este una de grad 4, pe o scară de la 1 la 5.

De altfel, Salvamont România - Dispeceratul Național a lansat încă de ieri o alertă prin care recomandă turiștilor evitarea efectuării de ascensiuni la altitudini mai mari de 1500 m.

Turiștii sunt sfătuiți să evite, totodată, practicarea sporturilor de iarna atât timp cât riscul de producere a avalanșelor rămâne mare.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg