baie-comunala-ploiesti-4.jpg

Ploieștiul a fost unul dintre primele orașe din țară în care a apărut conceptul de baie comunală. Contra-cost, ploieștenii aveau posibilitatea de a face o baie caldă, iar acest serviciu avea o mare căutare. Intens industrializat, baia comunală reprezenta chiar o necesitate a acelor vremuri.

Conceptul de baie comunală a apărut undeva la jumătatea secolului al XIX-lea, având în vedere că în acea perioadă serviciul de alimentare cu apă al Ploieștiului era practic inexistent. 

Ion Pătrașcu, în vârstă de 90 de ani, își amintește că, în urmă cu mai bine de 60 de ani, baia comunală, situată undeva lângă Secția exterioară a Spitalului Județean, cunoscută de toți ca Boldescu, reprezenta cea mai bună soluție de igienă a acelor ani.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Aici, aproape zilnic, veneau zeci de persoane. Intrarea era 2 - 3 lei, iar în afară de baia obișnuită, ploieștenii aveau posibilitatea de a face băi cu abur. Baia era dotată cu multe dușuri. Personal, veneam aici... Dar acum totul s-a distrus. Ușile au fost furate, geamurile au fost sparte”, povestește, cu multă nostalgie, Ion Pătrașcu, în vârstă de 90 de ani.

În anii 1980, Ploieștiul avea practic două băi comunale, respectiv cea de pe Romană și cea de la Halele Centrale. Ultima a funcționat până în 2008, când, din păcate, a fost închisă, autoritățile considerând, probabil că, într-o eră a tehnologiilor, este rușinos să ai într-un municipiu cetățeni care merg la baia publică, pentru că nu au alimentare cu apă. 

Cât privește clădirea de pe strada Romană, din apropiere de Spitalul Boldescu, aceasta a ajuns aproape o ruină. Nimeni nu s-a mai interesat de soarta acestui imobil. Instalațiile cu dușuri au dispărut cu mult timp în urmă, iar din gardul care înconjoară clădirea au dispărut bucăți de cărămizi.

„Pe vremuri gardul era mult mai înalt”, își amintește Ion Pătrașcu, poate printre puținii care au prins vremurile în care, contra-cost, ploieștenii aveau parte de o baie caldă.

„Acum nu cred că o astfel de investiție ar mai fi rentabilă, pentru că, în zonă, de exemplu, mai toată lumea are alimentare cu apă. Atunci, în urmă cu 50 - 60 de ani, baia comunală reprezenta chiar o soluție. Ar fi bine însă ca această clădire să fie reamenajată, pentru a nu deveni tot timpul, mai ales pe timpul verii, un focar de infecție”, este de părere Ion Pătrașcu.

20180212_124447.jpg

constructie-focar.jpg

baie-comunala-ploiesti-2.jpg

baie-comunala-ploiesti.jpg


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.