fbpx

baie-comunala-ploiesti-4.jpg

Ploieștiul a fost unul dintre primele orașe din țară în care a apărut conceptul de baie comunală. Contra-cost, ploieștenii aveau posibilitatea de a face o baie caldă, iar acest serviciu avea o mare căutare. Intens industrializat, baia comunală reprezenta chiar o necesitate a acelor vremuri.

Conceptul de baie comunală a apărut undeva la jumătatea secolului al XIX-lea, având în vedere că în acea perioadă serviciul de alimentare cu apă al Ploieștiului era practic inexistent. 

Ion Pătrașcu, în vârstă de 90 de ani, își amintește că, în urmă cu mai bine de 60 de ani, baia comunală, situată undeva lângă Secția exterioară a Spitalului Județean, cunoscută de toți ca Boldescu, reprezenta cea mai bună soluție de igienă a acelor ani.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Aici, aproape zilnic, veneau zeci de persoane. Intrarea era 2 - 3 lei, iar în afară de baia obișnuită, ploieștenii aveau posibilitatea de a face băi cu abur. Baia era dotată cu multe dușuri. Personal, veneam aici... Dar acum totul s-a distrus. Ușile au fost furate, geamurile au fost sparte”, povestește, cu multă nostalgie, Ion Pătrașcu, în vârstă de 90 de ani.

În anii 1980, Ploieștiul avea practic două băi comunale, respectiv cea de pe Romană și cea de la Halele Centrale. Ultima a funcționat până în 2008, când, din păcate, a fost închisă, autoritățile considerând, probabil că, într-o eră a tehnologiilor, este rușinos să ai într-un municipiu cetățeni care merg la baia publică, pentru că nu au alimentare cu apă. 

Cât privește clădirea de pe strada Romană, din apropiere de Spitalul Boldescu, aceasta a ajuns aproape o ruină. Nimeni nu s-a mai interesat de soarta acestui imobil. Instalațiile cu dușuri au dispărut cu mult timp în urmă, iar din gardul care înconjoară clădirea au dispărut bucăți de cărămizi.

„Pe vremuri gardul era mult mai înalt”, își amintește Ion Pătrașcu, poate printre puținii care au prins vremurile în care, contra-cost, ploieștenii aveau parte de o baie caldă.

„Acum nu cred că o astfel de investiție ar mai fi rentabilă, pentru că, în zonă, de exemplu, mai toată lumea are alimentare cu apă. Atunci, în urmă cu 50 - 60 de ani, baia comunală reprezenta chiar o soluție. Ar fi bine însă ca această clădire să fie reamenajată, pentru a nu deveni tot timpul, mai ales pe timpul verii, un focar de infecție”, este de părere Ion Pătrașcu.

20180212_124447.jpg

constructie-focar.jpg

baie-comunala-ploiesti-2.jpg

baie-comunala-ploiesti.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg