Istoria Catedralei Sf. Ioan Botezătorul. Piatra de temelie a fost pusă de Carol al II-lea, tatăl Regelui Mihai

0
catedrala.jpg

catedrala.jpg

Unul dintre reperele orașului Ploiești este Catedrala ”Sfântul Ioan Botezătorul” situată pe vechea Calea Câmpinii, în actuala Piața Eroilor. Puțini știu că piatra de temelie a fost pusă de Principele Moștenitor Carol, viitorul rege Carol al II lea, tatăl Majestății Sale Regelui Mihai.

La începutul perioadei interbelice s-a pus problema ridicării unui monument în memoria eroilor din războiul reîntregirii, dar și cea a construirii unei catedrale adecvate pentru un oraș în plin avânt economic și cultural așa cum era Ploieștiul. În 1923 s-a hotărât ridicarea unei clopotnițe monumentale pentru Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, iar în viitor înlocuirea vechii biserici cu o adevărată catedrală.

Citește și: Carte de condoleanțe în memoria Regelui Mihai, deschisă la Ploiești

Planul a fost predat arhitectului Toma T. Socolescu, un fin cunoscător în domeniu. Vorbim de o construcție masivă, pe o suprafață de 220 de metri, turla principală având înălțimea de 59 de metri, iar celelalte două turle având o înălțime de 28 de metri. Pentru realizarea bisericii a fost depusă o muncă titanică. Temelia are o adâncime de patru metri.

Puțini știu însă că noua Clopotniță a Catedralei Sfântului Ioan Botezatorul a fost construită cu piatră adusă de la Mărășești, Mărăști, Oituz. Piatra de temelie a fost pusă de Principele Moștenitor Carol, viitorul rege Carol al II lea, tatăl Majestății Sale Regelui Mihai I, iar lucrările au fost finalizate în 1939.

La construcție au ajutat și soldați din celebrul Regiment 32 Mircea din Ploiești, regiment de elită al armatei române în timpul Primului Război Mondial.

M.S. Regele Mihai I a vizitat Catedrala și a participat la Sfânta Liturghie acum 20 de ani, în 1997.

Trei ani mai târziu, în 2000, la Ploiești, au început o ample lucrări de restaurare a catedralei, iar în 2006 s-a decis să se reia lucrările pentru extinderea Catedralei Sf. Ioan Botezătorul, lucrări care sunt continuate și astăzi.

Primăria Municipiului Ploiești a deschis o carte de condoleanțe în memoria Majestății Sale, Regele Mihai I. Aceasta a fost depusă la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, unde ploieștenii pot transmite mesaje de condoleanțe.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău