policlinica-cina-centrul-tbc.jpg

Ancheta epidemiologică a fost declanșată după ce, în timpul vacanței de vară, un cadru didactic, care profesa la mai multe școli din Ciorani și Apostolache, a fost diagnosticat cu TBC.

Primele testări au fost efectuate la elevii din Ciorani și Cioceni, unde cadrul didactic preda muzica. Ancheta epidemiologică va continua și la școala din Apostolache. Coordonatorul programului TBC în Prahova dr. Dana Bolgiu, a anunțat că imediat după diagnosticarea cadrului didactic cu TBC au fost anunțate școlile pentru ca elevii să fie prezenți pentru efectuarea testărilor.

„Până la această oră au fost testați 280 de elevi din Ciorani și urmează ca testările să fie continuate la Apostolache. În acest sens, o echipă formată din patru asistenți s-a deplasat în teritoriu unde au fost efectuate testările. Au fost depistați cu hiperergie  nouă copii de la o școală și alți 25 de la liceul din Ciorani, trei din acest total având cazuri de TBC în familie. Pentru acești copii s-a recomandat efectuarea unei radiografii pulmonare pentru a se vedea dacă au sau nu tuberculoză, urmând ca, ulterior, în funcție de rezultat, să se administreze tratament de specialitate”, a declarat pentru Observatorulph.ro dr. Dana Bolgiu, coordonator al programului TBC în Prahova. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Citește și: Suspiciune de TBC la școlile din Ciorani

Potrivit medicului specialist, primele semne de boală pot fi constatate la persoanele care prezintă tuse pe o perioadă mai mare de trei săptămâni, în ciuda faptului că a fost administrată, la recomandarea medicului, medicamentația de specialitate.

Diagnosticul tuberculozei se pune în special după realizarea unei radiografii. Pentru prevenirea bolii se recomandă o verificare anuală, în special pentru persoanele care prezintă pe lângă tuse, o oboseală cronică, febră și scădere în greutate. 

În Prahova există centre de tratare a TBC în Ploiești (Policlinica Cina), Mizil, Câmpina și Vălenii de Munte.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Național
  • Miercuri, 19 Septembrie 2018
  • De Georgiana Kelemen

Explozie la o școală din Mureș

O explozie a avut loc în miercuri dimineaţă la o şcoală din judeţul Mureş. Doi oameni au fost răniți, iar 70 de elevi şi 7 profesori au fost evacuaţi. Starea celor doi răniți este stabilă, spune Mariana...