teodor-chiroiu-poet.jpg

Frânturi de evenimente trăite este secretul care l-a motivat să scrie poezii. Teodor Chiroiu lucrează în administrație de peste 25 de ani, însă pasiunea lui este poezia.

La 64 de ani, Teodor Chiroiu este inspector de specialitate în cadrul Consiliului Județean Prahova. Absolvent al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, Chiroiu a terminat liceul la Vălenii de Munte.

„Pot spune că am avut ocazia să cunosc profesori și oameni deosebiți. Valeriu Sârbu, profesorul meu de Limba și literatura română, m-a îndemnat să scriu poezii. Un alt om căruia îi port recunoștință este Miron Radu Paraschivescu, care a adus, în 1971, o stare de spirit în orașul Vălenii de Munte. Și, nu în ultimul rând, la Vălenii de Munte este încă prezent spiritul lui Nicolae Iorga”, povestește Chiroiu, care a ales, însă, la îndemnul familiei, să urmeze Facultatea Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Institutului de Construcții București. O facultate tehnică, pentru că, recunoaște el, familia l-a sfătuit să fie inginer.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Din poezie mori de foame, mi-au spus ei... Era perioada când la mare căutare erau facultățile tehnice. Partea literară nu avea căutare. Poezia nu era un mod de existență. În 1992 m-am angajat la Primăria Vălenii de Munte, iar din 2000 lucrez în cadrul Consiliului Județean Prahova”, povestește calm Teodor Chiroiu.

„Cenușiul din Sud”, „Muza cu bigudiuri”, „Plictiseala în Rai” sau „Transhumanța câinilor” sunt doar câteva volume de poezii pe care le-a publicat în ultimii ani. 

„Sunt frânturi de evenimente trăite și înmagazinate în subconștient. Sunt și lucruri din copilărie care m-au marcat și, după zeci de ani, am avut starea de spirit de a pune totul pe hârtie”, povestește Chiroiu cu modestie.

Și, spune Teodor Chiroiu, și-ar dori din suflet dacă o persoană ar fi interesată de o colaborare, astfel încât versurile sale să fie cântate. „Aceasta poate fi cea mai mare împlinire”, recunoaște Chiroiu, care, de peste 25 de ani, lucrează în administrație.