porci.jpg

In data de 31.07.2017 Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana la porci domestici, intr-o gospodarie care nu detinea cod de exploatatie, localizata la periferia Municipiului Satu Mare, iar dupa confirmare ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor.

 

DSVSA Satu Mare, dupa confrmarea bolii, a intreprins toate masurile prevazute de legislatia comunitara si nationala in focar lin zona de protectie si supraveghere din jurul focarului.

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici și sălbatici, indiferent de vâstă și sex, caracterizată clinic prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii și nervoase (asemănătoare cu cele din PPC), iar odata intrata intr-un efectiv (exploatatie), rata de imbolnavire poate ajunge pana la 100%, iar rata de mortalitate, in functie de virulența virusului, poate ajunge pana la 100%.

Intrucat boala poate fi transmisa prin porcii domestici vii care circula necontrolat pe teritoriul Romaniei (neindentificati prin crotaliere, fara formular de miscare si certificat sanitar veterinar pentru suine vii, eliberate de medicul veterinar de libera practica ) si prin produse de origine animala ce contin carne de porc ( domestic sau salbatic), provenite din tari in care boala a fost declarata oficial (Ucraina, Lituania, Polonia, Belarus, Moldova, Rusia si Cehia), DSVSA Prahova a luat si dispus urmatoarele masuri:

  1. Activarea Unitatii Operationale Locale din cadrul DSVSA Prahova;
  2. Notificarea I.P.J.Prahova prin adresa nr. 11636/01.08.2017 in vederea efectuarii de controale, cu personalul propriu/echipe mixte cu reprezentantii DSVSA Prahova in baza Protocolului incheiat, ale mijloacelor auto/hipo in trafic, ce pot transporta suine domestice vii, la intrarile in localitatile in care se vand animale vii(suine) chiar daca nu sunt autorizate sanitar veterinar targuri de animale, precum si in zonele limitrofe acestora, respectiv: Baicoi, Valenii de Munte, Starchiojd, Mizil, Maneciu, Urlati, Draganesti.
  3. Notificarea Consiliilor Locale ale localitatilor Baicoi, Valenii de Munte, Starchiojd, Mizil, Maneciu, Urlati, Draganesti, in care functioneaza targuri saptamanale si in zonele limitrofe acestora unde se vand animale vii(suine), prin adresa nr. 1 1641/01.08.2017, privind obligatiile/masurile ce trebuiesc luate in regim de urgent, respectiv:
  • - Instruirea personalului propriu implicat in activitatea de administrare a targului din localitatea dumneavoastra, privind interzicerea accesului in acesta a crescatorilor /comerciantilor de animale( suine) daca acestea nu sunt identificate prin crotaliere si nu sunt insotite de formular de miscare si certificat sanitar veterinar pentru suine vii, eliberate de medicul veterinar de libera practica .
  • - Efectuarea de catre Politia Locala organizata la nivelul localitatii, de controale ale mijloacelor auto/hipo in trafic, ce pot transporta suine domestice vii, la intrarile in localitate precum si in zonele limitrofe targurilor.
  • - Interzicerea comercializarii de carne de porc/ produse ce contin carne de porc sacrificate/obtinute in gospodaria proprie, atat in targuri/zone limitrofe acestora.
  1. Notificarea administratorilor celor 43 fonduri de vanatoare din judetul Prahova prin adresa nr. 1 1631/01.08.2017 privind obligativitatea notificarii in regim de urgenta la DSVSA Prahova a oricarei suspiciuni de imbolnavire la porcii mistreti aflati pe teritoriul fondurilor administrate de acestia, precum si obligativitatea ca toti mistretii gasiti morti/accidentati sa fie adusi la LS V SA Prahova, cu respectarea masurilor de biosecuritate.
  2. Notificarea exploatatiilor comerciale de suine din judetul Prahova prin adresa nr. 11631/01.08.2017, privind obligatia de a notifica la DSVSA Prahova orice miscare (intrare/iesire) in/din exploatatie de suine, si orice suspiciune de imbolnavire a acestora, respectarea normelor de biosecuritate la nivelul exploatatiilor si efectuarea examenului clinic zilnic al efectivelor de suine existente in exploatatie.
  3. Informarea online a medicilor veterinari de libera practica imputerniciti din judetul Prahova, privind obligativitatea acestora de a efectua personal, la solicitarea proprietarilor de suine a examenului clinic al acestora si in functie de rezultatul acestuia recoltarea de probe de sange/cadavre pentru examen de laborator.

 

In functie de evolutia situatiei epidemiologice privind pesta porcina africana in judetul Satu Mare va vom informa si transmite toate masurile dispuse de A.N.S.V.S.A la nivel national si local.

Sursa: comunicat de presă DSVSA Prahova