Cum arăta pasajul subteran din centrul Ploieștiului în urmă cu 30 de ani – FOTO

0
pasaj-subteran-ploiesti.jpg

pasaj-subteran-ploiesti.jpg

Un film realizat la Ploiești și terminat în 1988, „Liliacul înflorește a doua oară”, poate fi un reper de ce a fost și cum a ajuns să arate Ploieștiul în decurs de aproape 30 de ani. 

Casa de Cultură a Sindicatelor, fântânile din zonă, Galeriile Comerciale, dar și pasajul subteran care face legătura între zona pietonală de lângă Palatul Administrativ și fostul Magazin Omnia ilustrează perfect cum și-au pus amprenta timpul și oamenii pe anumite obiective ale orașului. Vorbim astăzi despre pasajul subteran de sub Bulevardul Republicii.

Pasajul a fost realizat înainte de 1990 și a fost considerat una dintre investițiile absolut necesare pentru fluidizarea traficului rutier din zonă.

Înainte de 1990, la Ploiești au fost realizate trei astfel de pasaje subterane: două în zona Bulevardului București și unul în zona centrală.

La pasajul din zona centrală, lucrările au durat aproape un an și au început în momentul în care au început lucrările la ansamblul de locuințe din zona fostelor Galerii Comerciale, fiind reabilitată și trama stradală.

La momentul filmărilor realizate la „Liliacul înflorește a doua oară”, film care a fost terminat în 1988, a fost surprins și pasajul de sub Bulevardul Republicii, realizat după modelul pasajelor construite în București, în aceeași perioadă.

Chiar dacă nu are dimensiunile pasajului Sfântul Gheorghe spre strada Lipscani din Capitală, de exemplu, pasajul subteran din Ploiești și-a dovedit utilitatea, mulți ploieșteni alegând acest mod de a traversa Bulevardul Republicii.

Prevăzut cu câte două ieșiri pe fiecare parte, pasajul a fost considerat, la nivelul anilor 1988, una dintre realizările importante ale Ploieștiului.

În prezent, acest pasaj subteran arată groaznic. Chiar dacă scările au fost reabilitate anul acesta, plăcile de pe pereții pasajului sunt sparte și pline de mesaje și desene de tot genul. 

Trebuie spus însă că acesta este singurul pasaj subteran funcțional din Ploiești. Celelalte două pasaje, construite în zona Bulevardului București au fost închise în urmă cu mai bine de 10 ani, din cauza infiltrațiilor. Administrația locală și-a propus redeschiderea lor și în acest sens a fost realizată și o expertiză tehnică, fiind prevăzută și finanțare în bugetul local pentru reabilitarea acestora. Lucrările însă nu au început. 

pasaj-2017.jpg

pasaj-subteran-ploiesti-inainte-1990.jpg

pasajul-1988.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău