restrictii-tonaj-prahova.jpg

Codul roșu de caniculă, care a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 10.00, a venit la pachet cu o serie de restricții pe drumurile naționale, inclusiv din Prahova.

În urma avertizării de cod roșu și portocaliu, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând cu data de 1 iulie 2017, între orele 10.00 și 21.00, vor fi introduse restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată > 7,5 tone pentru județele: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Brașov, Covasna, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea, Brăila, galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani, a anunțat Centrul Infotrafic.

CNAIR interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia transporturilor de persoane, transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală. vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturi funerare, transporturi poştale, transporturi de echipamente de prim ajutor, transporturi pentru distribuire de carburanţi, transporturi de mărfuri sub temperatura controlată, transporturi pentru tractări vehicule avariate, transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturi apă îmbuteliată și transporturi produse provenite din exploatări agricole.

Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcăminţii rutiere.

Centrul Infotrafic a lansat și un set de recomandări pentru conducătorii auto, având în vedere că astăzi se vor înregistra temperaturi și de peste 44 de grade Celsius. 

Recomandările Centrului Infotrafic:

să folosească sistemele de climatizare;
să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;
să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă;
să nu conducă dacă sunt obosiţi.
Sfătuim, de asemenea, persoanele cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă, să evite pe cât posibil deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă aceasta este necesară, să aibă un însoţitor în autovehicul.