cristian-voinea-performanta-olimpiada-fizica.jpg

Cristian Voinea, în vârstă de 17 ani, este unul dintre elevii ploieșteni care pot fi dați drept model atunci când vine vorba de performanțele obținute la olimpiadele naționale și internaționale.

Pe Cristian Voinea l-am întâlnit la scurt timp după decernarea premiilor oferite de Primăria Ploiești elevilor care au obținut primele locuri la olimpiadele naționale și internaționale. Alături de mai mulți colegi, se pregătea să plece de la eveniment. 

Elev al Colegiului Național Mihai Viteazul din Ploiești, Cristian Voinea a obținut mențiune la Olimpiada Națională de Fizică, desfășurată în luna aprilie la Târgu Jiu. Prin urmare este vorba despre o recunoaștere într-un domeniu complex, în care nu doar formulele și teoriile sunt importante, ci și partea de mecanică, electricitate, magnetism, fenomenele nucleare și, cu siguranță, lista ar putea să continue.

La Olimpiada Națională de Fizică din acest an au participat sute de elevi din întreaga țară. Și, chiar dacă numărul tinerilor motivați să obțină performanță în domeniul acestei științe a fost mare, Cristian a obținut mențiune la Olimpiadă. Vorbim de o performanță atât în domeniul practic, specific fizicii, cât și din punct de vedere teoretic. 

 

La Olimpiada Națională de Fizică au fost trei probe. Primele două, teoretică și practică, sunt cele care au contat pentru acordarea premiilor. Cu punctajul total de aici, Cristian s-a clasat pe locul al 10- lea pe țară, obținând mențiune și medalie de argint.  

Cea de a treia probă a avut structura olimpiadelor internaționale, fiind practic etapa de baraj. Cristian s-a clasat pe locul al 17-lea concurând cu toți elevii din țară, indiferent de clasă, fiind inclus în lotul național care e alcătuit din alți 20 de tineri.

Citește și: Fabrica de talente. Tânărul care a făcut din clarinet o pasiune

„Nu cred că Fizica este neapărat mai specială decât alte domenii, dar mie mi-a oferit satisfacție”, spune Cristian Voinea cu o modestie firească, mărturisind că este pasionat și de astronomie. 

Povestește că pasiunea pentru fizică a început de când era mic, din momentul în care a început să citească mai multe cărți de specialitate. Și, spune el, cel mai important a fost că a început să-și pună întrebări cu privire la anumite fenomene pentru care a încercat, totodată, să găsească o explicație.

 

Citește și: Fabrica de talente. Vlad Bucur, elevul olimpic la arhitectură

„Mi se pare esențial să-ți pui întrebări în fizică. Un om înțelege anumite fenomene și când încearcă să ți le explice poate că uită anumite aspecte, iar tu, ca elev, trebuie să înțelegi și cel mai simplu lucru din acel fenomen și dacă vrei să ajungi să faci performanță trebuie să mai cauți. De când sunt mic particip la olimpiade. Cred că pasiunea pentru fizică mi-a fost insuflată de invenții, în general. Cred că mi-a fost stârnită curiozitatea și am început să pun întrebări”, susține Cristian Voinea, cel care, dintre sutele de elevi participanți la Olimpiada Națională de Fizică de la Târgu Jiu, a reușit să ajungă în lotul național.