primaria-cu-randunele.jpg

Situat pe Valea Cricovului Sărat, la 22 de kilometri de Ploiești, în sud-estul județului, orașul Urlați are o particularitate aparte. De mai mulți ani, clădirea Primăriei Urlați găzduiește, la propriu, în fiecare primăvara, până toamna târziu, când vin ploile, zeci de familii de rândunele.

Păsările, considerate vestitori ai primăverii, sunt atrase ca un magnet în zonă. Și, în fiecare an, revin la cuiburile construite sub acoperișul Primăriei Urlați. Mulți pun totul pe seama climei din Urlați. Alții susțin că rândunelele sunt atrase de culturile de viță-de-vie din apropiere.

,,Ca în fiecare an, rândunelele au venit și în această primăvară la Primăria Urlați. Revin la cuiburile pe care le părăsesc toamna. Nu ne-am gândit niciodată să le stricăm cuiburile. Știți cum se spune că e ușor să strici o casă, dar mai greu este să o construiești", ne-a declarat Marian Măchițescu, primarul orașului Urlați.

De altfel, inclusiv angajații primăriei spun că rândunelele poartă noroc. În urmă cu mai mulți ani, dat fiind numărul mare al înaripatelor, administrația a decis realizarea unor etajere.

Lucrurile se vor complica la toamnă când începe modernizarea și reabilitarea sediului Primăriei.

,,Nu știu cum anume vom proceda pentru că proiectul include și anveloparea clădirii. Speram însă că anul viitor, când rândunelele se vor întoarce din țările calde să își reconstruiască aceste cuiburi", a explicat Măchițescu.

Valoarea investiției de reabilitare a sediului Primăriei Urlați este de 700.000 - 800.000 de euro urmând sa fie stabilită în urma licitației.

 

 

Național
  • Luni, 25 Septembrie 2017
  • De Mihai Popescu

Prognoza meteo pentru această toamnă

Meteorologii estimeaza pentru urmatoarele trei luni o vreme ce se va incadra, in general, in limitele normale ale perioadei din punctul de vedere al temperaturilor, in timp ce precipitatiile se...