20170430_141920.jpg

Ziua Internațională a Muncii, 1 Mai, era pe vremea lui Ceaușescu motiv de defilare. Pentru muncitori era o obligație de serviciu. La fel și pentru pionieri și pentru șoimii patriei, care aveau obligația de a striga lozinci pentru conducătorul suprem.

La Ploiești, paradele, manifestare de propagandă, erau pregătite din timp. Defilarea începea din zona Uzinei 1 Mai. Coloana se îndrepta pe Bulevardul București, zona Gara de Sud, Bulevardul Independenței, până în fața Palatului Administrativ.

Citește și:  Locul din Prahova unde au fost vopsite copitele vacilor pentru vizita lui Ceauşescu

Mii de muncitori, din tot Ploieștiul, aveau obligația de serviciu de a defila. La fel și elevii transformați în pionieri. Acțiunea era impresionantă. Să nu uităm că marii coloși industriali din Ploiești aveau, în perioada comunistă, zeci de mii de angajați.

Citește și: Amintiri din perioada comunistă! Elevi propuși pentru exmatriculare dacă nu dansau, pentru Ceaușescu, de 23 august - Foto document

Parada se încheia însă în jurul orei 13.00, iar fiecare alegea cum anume să-și petreacă restul zilei. Care, pe vremea lui Ceaușescu, era zi liberă. La fel și 2 Mai. Cei mai mulți alegeau să meargă la Parcul Bucov, singura zonă de agrement a Ploieștiului din acea vreme. Atunci funcționa și zona plajă, în apropierea lacului alimentat din râul Teleajen. Special pentru 1 Mai, în această zonă, erau susținute concerte de muzică populară. Micii și berea reprezentau și atunci atracția după parada de 1 mai. Curios sau nu, în acele zile nu se punea problema că nu găsești mici, deși în restul timpului, mai ales după 1986, era mai greu să găsești carne. Patru mici, o chiflă și o bere costau 25 de lei. Asta în timp ce salariul oscila între 1.250 - 2.500 de lei, iar cei care lucrau în producție ajungeau cu salariul până la 3.000 - 4.000 de lei.

Două zile libere, la munte și la mare, de 1 și 2 Mai

Indiferent de ce s-ar spune, mulți recunosc că se puteau distra în acele timpuri. Tinerii alegeau să meargă la Costinești. Stațiunile balneoclimaterice erau preferate de pensionari, iar la acest capitol România era recunoscută și peste hotare. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Citește și: Imagini necunoscute cu Ploieștiul comunist

Nostalgicii își amintesc și acum de paradele de 1 Mai. Mulți spun că participarea la manifestare nu era obligatorie. Că singurii participanți erau cei care aveau carnet de partid. În plus, fiecare fabrică avea obligatoriu formație artistică și numeroase echipe sportive.

Citește și: Locul din Prahova unde au fost vopsite copitele vacilor pentru vizita lui Ceauşescu

După 1990, au mai existat mici tentative de organizare a unor evenimente de 1 Mai, inclusiv de câteva formațiuni politice. Cu timpul însă s-a renunțat inclusiv la manifestările sportive. S-a renunțat însă rapid la această formă de promovare a politicului, având în vedere că orice eveniment avea o conotație ușor de interpretat.

Citește și:Povestea marilor centre comerciale din Ploiești de pe vremea lui Ceaușescu 

În plus, de 1 Mai, sunt puține performanțele care pot fi menționate după 1990. Coloșii industriali au dispărut, iar efectul a fost unul tragic. Nici muncitori nu mai avem. La Ploiești, rând pe rând, au dispărut Feroemailul, Flacăra, Prola, Dorobanțul... Rafinăriile au fost privatizate... Numărul persoanelor care figurează în activitatea de producție s-a redus la maximum.

Citește și: Istoria blocurilor din Ploiești. Demolări, planuri și raportări la PCR

Construcția de locuințe a înregistrat cel mai scăzut nivel. În ciuda faptului că au trecut 27 de ani de la Revoluție, Prahova nu se poate mândri că are o autostradă pe tronsonul Ploiești - Brașov. 

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg