obiceiuri-paste.jpg

Astăzi este ultima zi a Postului Mare, fiind și ziua în care se spune că este bine să te împărtășești. Tot în această noapte are loc Slujba Învierii, iar mâine de dimineață creștin ortodocșii se întorc la biserică să ia anafură.

Ziua Învierii Domnului, cunoscută și sub numele de Paști, începe, din punct de vedere liturgic, la miezul nopții, când se spune ca mormântul s-a deschis și a înviat Hristos.

Prin urmare, conform ritualului, creștin ortodocșii participă la Sfânta Liturghie, din această noapte, pentru a lua lumină după Slujba Învierii. Duminică dimineață trebuie să revină la biserică unde se sfințește pasca și să ia pâinea numită „paști”, sub formă de anafură. 

Masa de Paști are loc duminică, în cele mai multe zone din Prahova. Obiceiul spune că de pe masă nu trebuie să lipsească vinul și carnea de miel. Drobul este un alt preparat specific acestei sărbători. Preparat cu multe mirodenii, drobul a devenit, prin urmare, unul dintre alimentele de bază ale acestei sărbători, așa cum nici ouăle fierte și vopsite nu trebuie să lipsească de pe masa de Paști.

Conform obiceiului, în unele sate se mai păstrează ritualul ca în duminica de Paști să fie sfințite fântânile cu ajutorul unui vârf de sare, iar în unele părți se sfințește hreanul care consumat vindecă toate bolile. Proprietăți are și usturoiul care se pune la streașina grajdurilor, pentru alungarea relelor și protejarea animalelor

Lumânarea de la Înviere se spune că trebuie păstrată șapte ani și aprinsă numai în caz de grindină sau mari calamități. Un alt obicei este ca în noaptea de Înviere oamenii să meargă la cimitir să aprindă lumânări pentru răposați. În anumite zone se spune că încă se mai păstrează tradiția să se aprindă focuri mari pe dealuri pentru alungarea spiritelor rele. 

După slujba din această noapte, timp de 40 de zile, oamenii înlocuiesc salutul cu „Hristos a Înviat”, iar interlocutorul răspunde „Adevărat a-nviat”. Aceasta este forma de mărturisire a Învierii, iar obiceiul spune că această modalitate de întâmpinare a semenilor trebuie păstrată până la Înălțarea Domnului. 

Pe vremuri, se spune că, în această noapte, după slujbă, oamenii se întorceau acasă și se spălau într-un lighean roșu în care era pusă o monedă de argint, pentru a avea noroc tot anul. 

În prima zi de Paști este bine să mănânci ouă roșii și se spune că nu e bine să dormi, pentru că pierzi tot norocul. 

Săptămâna de după Paști se numește Săptămâna luminată, care vine la rândul ei cu o serie de tradiții și obiceiuri, pentru alungarea grindinei, a spiritelor rele, dar și pentru a avea noroc în dragoste și bani. O altă sărbătoare mare este însă Izvorul Tămăduirii, când se spune că poți avea leac pentru bolile grave, fiind invocat faptul că un orb a început să vadă după ce s-a spălat cu apă din Izvorul Tămăduirii.