Protest pentru salvarea Castelului Brâncoveanu din Breaza. Un supermarket ar urma să-i ia locul

0
castelul brancoveanu breaza

castelul brancoveanu breaza

Protest pentru salvarea Castelului Brâncoveanu din Breaza, singura clădire istorică din localitate, aflată în paragină și care riscă să fie demolată de proprietar, o societate privată.

Protestul, anunțat pe facebook, va avea loc marți, începând cu ora 13.00. Cei care vor să salveze castelul, considerat emblema orașului, solicită autorităților locale să nu elibereze autorizația de demolare. Primarul Gheorghe Richea susține protestul și că va face demersuri la Ministerul Culturii pentru ca acest castel să rămână în picioare.

Clădirea în discuție se află în centrul localității Breaza, vis a vis de sediul Primăriei și se află în proprietatea SC Uzin Internațional, care a cumpărat castelul și terenul aferent la începutul anilor 2000 de la descendenții familiei Brâncoveanu.

“SC Uzin Grup deține o suprafață mare de tern în centrul localității, iar pe acest teren se află și conacul respectiv, acum într-o avansată stare de degradare. Este emblema orașului și ar fi păcat să se piardă. Cetățenii solicită să-l introducem în patrimoniul național. Cred că și noi ar trebui să facem niște demersuri.  Poate chiar încercăm să-l cumpărăm, dar pentru aceasta trebuie mai întâi evaluat. Am avut discuții pe tema aceasta. Din câte știu eu, o importantă societate privată, care deține un lanț de supermarket-uri în România, ar fi făcut o solicitare către SC Uzin în vederea achiziționării unei suprafețe de 5000 de metri pătrați pentru construirea unui magazin. Terenul solicitat se află undeva în fața castelului Brâncoveanu. ” a declarat Gheporghe Richea.

Edificiul a fost construit de Gheorghe Bibescu, domn al Țării Românești în perioada 1843 – 1848. Este fratele principelului Barbu Știrbei și descendent direct al familiei Brâncoveanu. Construcția a început  în al treilia an de domnie (1845), iar în anul 1910 a fost restaurată.

În Castelul Brâncoveanu a funcționat, până în anii 1970 un sptial TBC, apoi o școală de fete, pentru ca între anii 1980 -1990 să fie sediul OJT-ului.

Mesajul organizatorilor protestului

“MITING ! SALVATI CASTELUL Brâncoveanu ! 

 Cetățenii orașului Breaza sunt invitați, marti, 14 martie, ora13.00, în fața Castelului Brâncoveanu (hotel Parc ), pentru a participa la o acțiune de protest, împotriva demolării acestui edificiu. 

Construit de Domnitorul Gheorghe Bibescu (1843-1848), pe locul unui fost conac aparținând Cantacuzinilor, a avut ca ultim locuitor (nobil ) pe Prințul Mihail Bibescu Basarab Brâncoveanu, căruia în 1947 clădirea i se confiscă de către comuniști şi devine spital TBC, apoi Hotelul Parc. Este singura pagina de istorie a orașului Breaza, unica clădire în care a locuit un domnitor în acest oraș, unicat în stilul arhitectural în această zona.  Acest monument istoric, NU este trecut în lista ,,Monumentelor Istorice de Patrimoniu”, clasare ce trebuie făcută de către consiliul local si primar . 

Hai! Să arătăm că ne pasă, că suntem conștienți ! 

Un popor fără istorie , este un popor fără viitor! 

 Fara istorie, suntem ca un copil ce nu își cunoaște părinții! 

Vă așteptăm!”

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău