punctul-rotarea.jpg

Situată pe raza teritorială a comunei Starchiojd, la limita cu județul Buzău, zona care a dat și numele satului, Rotarea, a devenit celebră ca urmare a stâncilor de aici.

„Pietrele Rotarii”, spun cei mai mulți care au trecut pe acolo, se deosebesc față de alte stânci, fiind acoperite de semne ciudate care amintesc de scrierea cuneiformă. Zona este greu accesibilă chiar și pe timpul verii.

Citește și: Altarul dacic din Prahova. Legendă sau adevăr istoric?

Bătrânii din Starchiojd spun însă că sus, pe Rotarea, ar exista comori ascunse, care poartă blestemul dacilor liberi. Oamenii vorbesc și de povești ciudate cu uriași și ciclopi.

Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova au anunțat că și-au propus în acest an să efectueze o serie de cercetări aici, nu ca urmare a legendelor spuse de săteni, ci pentru că există elemente care duc la ideea că în zonă ar fi existat într-adevăr o cetate dacică.

De altfel, pe durata efectuării de săpături pentru introducerea apei în Starchiojd, un reprezentant al muzeului se va afla permanent în localitate pentru efectuarea descărcării arheologice.