avalansa-bucegi-risc-insemnat.jpg

Salvamontiștii sunt în alertă maximă, după ce ANM a anunțat că la altitudini mai mari de 1800 de metri există risc însemnat de avalanșă.

„La suprafaţă se regăsesc numeroase plăci de vânt de grosimi reduse (5-10 cm), peste care s-au depus în ultimele zile circa 15-20 cm de zăpadă, chiar mai mult iar în zonele adăpostite. Sub acest strat se găsesc cruste subţiri de gheaţă şi cristale fine, iar în interior cristale faţetate şi cupe intercalate cu alte numeroase cruste de gheaţă. Stratul superior are rezistenţă scăzută şi coeziune slabă, îndeosebi cu crustele de gheaţă aflate dedesubt, iar grosimea sa va creşte odată cu ninsorile din următorul interval, cu încă 5-10 cm. În aceste condiţii, declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, prin ruperea plăcilor de vânt”, susțin meteorologii.

Vântul a suflat în general moderat,cu intensificări de peste 90 km/h în zona de creastă a Bucegilor, viscolind și spulberând temporar zăpada. Potrivit ANM, stratul de zăpadă a crescut cu 3 până la 6 cm. S-a semnalat ceață asociată și cu depuneri de chiciură în zonele înalte. La ora 14.00 stratul de zăpadă măsura 46 cm la Sinaia și 38 cm la Vârfu Omu.

„Traseele sunt închise dar pot exista surprize din partea turiștilor care nu țin cont de recomandările noastre. Așa s-a întâmplat și duminică seară când doi tineri și o tânără, cu vârste de 30 - 31 de ani, s-au rătăcit pe platou și din cauza vizibilității reduse au sunat după ajutor”, a declarat pentru Observatorulph.ro Gheorghe Haiduc, șeful Salvamont Bușteni.

Duminică seară, salvamontiștii din Bușteni au avut o intervenție dificilă în jurul orei 18.00. Operațiunea de căutare și de salvare a celor trei tineri a durat mai bine de trei ore. Într-un final, tinerii au fost recuperați și duși la refugiu, de unde au plecat abia luni.