ministrul-sanatatii-florin-bodog.jpg

Prezent în Prahova la inaugurarea unui compartiment de fizioterapie la Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că în anumite situații vor fi demarate proceduri de achiziție noi pentru achiziționarea de vaccinuri, la acest capitol situația fiind mai mult decât tragică.

La preluarea mandatului, de altfel, ministrul Florian Bodog anunța  că a găsit „o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate”. Astfel, declara la acea dată ministrul Sănătății, „din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat (vaccinul diftero-tetano-pertussis)”. 

Mai mult, tot la acea dată, potrivit situației prezentate de Ministerul Sănătății, în luna decembrie 2016 era finalizată licitația de achiziție pentru vaccinul hexavalent, precizându-se că au fost semnate și acordurile cadru cu furnizorii, contractul urmând să se încheie numai după aprobarea bugetului. Între timp însă, ministrul Sănătății s-a răzgândit, cel puțin în cazul vaccinului hexavalent.

Ministrul a anunțat vineri că „pentru hepatită nu era problemă de semnat contractul . La hepatită este problemă cu producătorul. Producătorul coreean nu are toate actele în regulă. Noi am identificat un producător european care va avea în disponibilitate pentru acest vaccin undeva la sfârșitul lunii martie și încercăm să găsim o soluție pentru ca acest vaccin să ajungă cât mai repede la copii. Până atunci avem ca prioritate de a se demara contractul cu vaccinul tetravalent, cel târziu luni sau marți. În ceea ce privește vaccinul hexavalent trebuie să vă dau o veste extrem de proastă. Procedura a fost făcută anul trecut. Nu a fost semnat contractul de către fosta conducere a ministerului și eu nu am primit aviz CFP, deci nu am primit aviz de la Controlul Financiar Preventiv. Deci am două soluții. Fie îmi asum răspunderea și semnez contractul fără CFP, ceea ce se poate solda cu acuzație de abuz în serviciu, fie anulez contractul. Dacă anulez contractul fără să găsesc o altă soluție în continuare nu vom avea vaccin hexavalent și după cum știți programul de vaccinare s-a schimbat, în calendarul de vaccinare s-au introdus mai multe vaccinuri cu hexavalent, pentru a suplini lipsa altor vaccinuri”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății la Vălenii de Munte.