locuinte-anl-ploiesti.jpg

Locuințele pentru tineri pot fi achiziționate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autoritățile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a prețului final din surse proprii.

Potrivit site-ului Agenției Naționale pentru Locuințe, puteți cumpăra o locuință pentru tineri în rate pe care le veți achita către autoritățile publice locale cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare. Dobânda este constituită din dobânda de referință a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale și se aplică la valoarea rămasă de achitat a locuinței.

Transferul de proprietate asupra locuinței către cumpărător se va produce după ce veți achita integral valoarea de vânzare. Până la acea dată locuința rămâne în administrarea autorităților publice locale, se precizează pe site-ul ANL.

Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinței, veți dobândi dreptul de proprietate asupra cotelor-părți de construcții și instalații, asupra dotărilor care se pot folosi doar în comun și dreptul de folosință asupra cotei-părți de teren aferentă acesteia, pe durata existenței clădirii.

„Prin Ordinul nr. 1077 din 29 iulie 2016, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a fost stabilită o valoare de înlocuire de 1.757,88 lei/mp metru inclusiv TVA.

*Valoarea de înlocuire se stabilește anual și reprezintă baza de calcul a valorii de vânzare a locuințelor construite de ANL prin programul „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii”, a mai precizat ANL.