posturi directori

La Prahova, din totalul de 218 directori de unități de învățământ, 84 au fost numiți prin detașare, la propunerea Consiliului Profesoral de la nivelul fiecărei școli.

Statistic vorbind, la nivelul județului Prahova, numai 134 de directori de școli au fost numiți prin promovarea concursului organizat anul trecut. Alți 84 de directori ai unităților de învățământ au fost numiți prin detașare în interesul învățământului, la propunerea Consiliului Profesoral de la nivelul fiecărei școli.

De exemplu la Lapoș, după ce candidatul de director nu a câștigat concursul, la propunerea Consiliului Profesoral, a primit decizie soția acestuia.

„Consiliul Local și Primăria Lapoș a avut un reprezentant la concursul organizat anul trecut pentru desemnarea directorului. La concurs a participat Gheorghe Dragu, directorul școlii din Lapoș, care a luat proba scrisă, dar nu s-a calificat în urma CV-ului. Avem director la școală pe Carmen Dragu, soția fostului director”, ne-a explicat primarul comunei Lapoș. Dumitru Țîrlea.

O astfel de situație a fost posibilă având în vedere că metodologia valabilă anul trecut a prevăzut că, în cazul în care postul de director nu este ocupat prin concurs, acesta va fi ocupat prin detașare, la propunerea Consiliului Profesoral al unității de învățământ.

„Condiția a fost ca persoana nominalizată în postul de director să fie cadru didactic la școala respectivă și să fie membru în Corpul Experților. În cazul în care cadrele didactice au refuzat o astfel de nominalizare, exista posibilitatea să fie numit director și un cadru didactic de la o altă școală, care accepta această propunere”, a explicat pentru Observatorulph.ro Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Prahova. Potrivit IȘJ Prahova, au existat și două decizii emise după data de 6 ianuarie 2017, când Ministerul Educației a dat o derogare de la metodologia de concurs pentru ca, la începerea școlilor după mini-vacanța de iarnă, toate unitățile de învățământ să aibă directori. Dar la Prahova, atenție, este vorba despre numirea în funcție a două persoane care au luat concursul, dar au avut un punctaj mai mic față de cel al candidatului declarat admis.

„După data de 6 ianuarie 2017 au fost emise două decizii emise, dar în cele două cazuri vorbim de candidați care au luat concursul, însă au avut un punctaj mai mic față de al candidatului care a câștigat concursul. O astfel de situație s-a înregistrat la Liceul Tehnologic Ludovic Mrazek din Ploiești. Persoana care a câștigat concursul, dar nu a obținut postul, a acceptat numirea ca director la Școala Anton Pann din Ploiești, iar cel de-al doilea caz s-a înregistrat la Școala Sf. Vineri, unde candidatul care a câștigat concursul de director adjunct dar nu și postul a acceptat numirea ca director la Școala Elena Doamna”, a explicat Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al IȘJ Prahova. 

În acest moment, în Prahova mai sunt vacante cinci posturi de directori adjuncți.