tradiții

Perioada Crăciunului este una dintre cele mai bogate sărbători ale românilor la capitolul tradiții și obiceiuri.

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri este colindantul. În mai multe zone ale județului Prahova, obiceiul se menține neschimbat. Atmosfera este plină de emoție. Cele mai bogate localității la capitolul tradiții sunt la Valea Călugărească, Măgurele, Starchiojd, Izvoarele, Drajna, Izvoarele, dar în special în zona de munte, unde de altfel au fost înființate ansambluri de muzică populară și dansuri tradiționale. Diferă însă, de la o localitate la alta, costumația colindătorilor. Dacă în zona de munte, tradițională este bundița, la câmpie tradițională este cămașa albă din in, viu colorată. Se spune că dacă pleci la colindat ai noroc tot anul care vine. La fel, gospodarii care primesc colindători vor avea un an scutit de probleme.

Împodobirea casei este o altă tradiție păstrată. Pomul de Crăciun și crenguțele de brad transformă locuința. Se spune că locuința trebuie decorată în verde pentru speranța unui an mai bun și în roșu, pentru a avea parte de iubire. La sate sunt tot felul de obiceiuri respectate cu strictețe.

În ziua de Crăciun nu se mătură, pentru a nu alunga norocul și nu se spală farfurii, pentru a nu avea ghinion în noul an care vine..

În noaptea de 24 spre 25 decembrie, tinerele necăsătorite, la fel ca de Bobotează, își pot visa ursitul. În ziua de Crăciun, primul care trece pragul trebuie să fie obligatoriu un bărbat brunet sau șaten, pentru a nu aduce ghinion. După un post prelungit, se spune că este bine atunci când te așezi la masă să spui o rugăciune, pentru că aceasta nu va rămâne fără răspuns.

 

Cât despre masa de Crăciun obiceiul este ca aceasta să fie una bogată. De pe ea nu trebuie să lipsească tradiționalul cozonac, bine crescut și rumenit.

20161222 120656

 

20161222 124718

20161222 122731

20161222 124211