fantana de 108 ani alunis

Fântâna de 108 ani din Aluniș are o poveste frumoasă. După ce ani la rând călătorii s-au oprit să ia apă, de anul acesta, fântâna a fost reabilitată, iar o familie a donat și o troiță, care a fost amplasată în zonă.

 

Primăria Aluniș a făcut o investiție în reabilitarea celor 18 fântâni de pe raza comunei. Una dintre fântâni are însă o poveste aparte. Construită în 1908, fântâna și-a căpătat imediat renumele, „pentru apa rece și gustoasă”, spun oamenii.

„Mă trimitea tata în copilărie să aduc apă de la fântâna asta. Pe vremuri, părinții creșteau oi, la marginea comunei și duceam apă la stână. Și acum opresc oamenii la fântână când vin de la Ploiești să-și ia apă. Care cum pot. Unii în bidoane, alții în butoaie... Avem multe fântâni în comună, dar apa de aici, de la marginea pădurii parcă este deosebită”, ne-a povestit nea Ilie.

 

„Fântâna a fost construită în urmă cu 108 ani. Oamenii din comună au pus mână de la mână și au construit fântâna, iar în scurt timp s-a dus vestea că aici ar fi cea mai rece și curată apă din zonă. Pe vremea când minele erau deschise, aici veneau oamenii să ia apă. Ne-am gândit că ar fi păcat ca fântâna să dispară. Așa că, aceasta face parte din cele 18 fântâni reabilitate pe raza comunei. Ne bucurăm că o familie a donat și o troiță.Fântâna a fost reabilitată. Am păstrat însă câteva elemente de la fost fântână, pentru că ar fi fost păcat să se piardă o parte din tradiția noastră. Una peste alta imaginea comunei s-a schimbat cu totul”, ne-a declarat Iulian Bîgiu, primarul comunei Aluniș, care a devenit celebră după ce zeci de bucureșteni și constănțeni și-au ridicat casele aici.

Zona unde se află fântâna a fost betonată, iar aici a fost amplasată și o troiță, donată de o familie, care s-a gândit că Dumnezeu a binecuvântat locul. Fântâna a primit și un număr de inventar, fiind cea de-a 13-a fântână dintr-un număr de 18 care au fost reabilitate.

Oamenii din comună spun că toată localitatea a fost binecuvântată de Dumnezeu. Așezarea este una pitorească. Comuna Aluniş este străbătută de drumul judeţean D.J. 214 Aluniş - Pietriceaua, care face legătura directă cu municipiul Câmpina şi de aici cu zona Sinaia - Braşov. Localitatea se află la o distanță de 12 kilometri de Slănic și la 40 de kilometri de Ploiești.

Prima atestare documentară a comunei Aluniş datează din anul 1612, în vremea lui Radu Voievod, însă de abia în 1931 localitate, pe vremuri Strâmbeni, capătă denumirea de Aluniș, de la pădurea de aluni din vecinătate.

fantana

fantana alunis

 

 

 

Eveniment
  • Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
  • De Mihai Popescu

Razie în oborul din Ploiești. VIDEO

În această dimineață, jandarmii au efectuat o razie în oborul din Ploiești, confiscând țigări de contrabandă. Comunicatul Jandarmeriei Prahova: Sâmbăta 23.09.2017, în jurul orei 09.20, un echipaj de...