alocatii copii ajpis

Oficial, plata alocației de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii. Acesta ar fi unul dintre cazurile fericite.

Situația stă cu totul altfel, iar termenele uneori sunt de patru - cinci luni, până la virarea efectivă a banilor. Asta pentru că există o prevedere legală potrivit căreia „în cazul în care cererea este înregistrata ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni”.

Un ploieștean ne-a semnalat la redacție o situație care, la prima vedere pare greu de crezut. De aproape trei luni încearcă să intre în posesia alocației de stat pentru copilul nou-născut. Copilul său s-a născut pe 15 septembrie, iar dosarul a fost depus la Administrația Serviciilor Sociale Comunitare din Ploiești pe 30 septembrie, imediat cum a intrat în posesia certificatului de naștere al copilului. În ciuda faptului că au trecut deja trei luni de la nașterea copilului, încă nu a reușit să intre în posesia alocației de stat. „Nu este vorba despre bani aici, deși cheltuielile pentru un nou născut sunt foarte mari, dacă ne gândim numai la prețul unei cutii cu lapte. Mă gândesc la părinții care sunt în situații cu adevărat dificile... Care nu au un loc de muncă... Copilul meu s-a născut pe 15 septembrie. Am înregistrat dosarul pe 30 septembrie, la sediul ASSC Ploiești, la fosta clădire Petrom. Am aflat că dosarul a ajuns la AJPIS, dar banii pentru alocația copilului nu au fost încă virați, deși suntem în decembrie”, ne-a povestit ploieșteanul.

 

Prin urmare, practic, durează cel puțin patru luni până la primirea alocației de stat, din momentul în care se depun actele și până la aprobarea dosarului. În tot acest timp, mamele își cresc bebelușul cum pot.

Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova are o explicație.

„Termenul de soluționare este stabilit prin act normativ. Toate cererile sunt soluționate în funcție de data înregistrării”, ne-a declarat Adrian Nae, purtătorul de cuvânt al instituției, care susține că în luna noiembrie s-a înregistrat într-adevăr un volum mare de dosare, dar că este respectat termenul prevăzut de lege, având în vedere că plata alocației de stat pentru copii se poate realiza retroactiv.

Cert este că ploieșteanul, al cărui copil s-a născut în septembrie, va primi, potrivit reprezentanților AJPIS Prahova, alocația pentru nou-născut în luna ianuarie 2017, asta pentru că dosarul la AJPIS a ajuns de la ASSC în prima parte a lunii octombrie.