sfantul andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri. În bisericile ortodoxe au loc astăzi slujbe închinate Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României.

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Legat de această mare sărbătoare se spune că vine la pachet cu mai multe tradiții și obiceiuri. Dacă în noaptea de Sfântul Andrei se spune că strigoii ies din morminte, ei bine, unul dintre obiceiuri spune că spiritele rele pot fi alungate cu usturoi. Acesta este agățat deasupra grajdurilor, astfel încât animalele să fie protejate. Conform tradiției, în noaptea de Sfântul Andrei nu trebuie pronunțat cuvântul „lup”, pentru că ar exista riscul ca animalele să fie mâncate de fiarele pădurii. 

În dimineața de Sfântul Andrei, creștin ortodocșii trebuie să meargă la biserică, unde se bat clopotele și se ține slujbă mare. Este ziua în care se fac pomeni, cu mâncare de post.

Astăzi, de Sfântul Andrei, nu se spală rufele și nu se muncește în gospodărie, iar credincioșii țin post negru. Pentru a afla dacă în anul care vine ai noroc, în farfurii se pune grâu. Cât de bogat este grâul în noaptea de Revelion, spune tradiția, atât de mare vor fi norocul și sporul în casă. 

Conform aceleași tradiții, astăzi nu trebuie să te cerți cu nimeni, iar în noaptea de Sfântul Andrei se spune că tinerele își vor putea afla ursitul.