alunis animatie

Prahova, ca orice județ industrializat, după Revoluție, nu a scăpat de fenomenul migrației. Iar acest lucru se constată în special la nivelul marilor orașe din județ. Există însă și localități mai mici care au atras precum un magnet locuitori din alte județe, iar Aluniș este exemplul cel mai clar.

După 1990, mulți dintre locatarii blocurilor de carton de la oraș au ales să se mute la țară, în comunele învecinate, dat fiind și prețul mic al terenurilor. Ulterior însă, să ridici o locuință chiar și în mediul rural a devenit extrem de costisitor, mai ales după ce prețurile terenurilor au explodat, ajungându-se ca acestea să fie vândute cu 10 - 15 euro/mp.

Unul dintre exemplele atipice poate fi dat la Aluniș, o localitate care poate trece rapid în categoria celor  care atrag ca un magnet locuitori din alte zone, ca urmare a peisajelor deosebite.

Se spune că după o viață tumultoasă, iar aici mă refer la agitația marilor orașe, multă lume și-ar dori un pic de liniște. Ei bine, acea liniște mult dorită, mulți au regăsit-o la Aluniș.

„Localitatea numără 3.400 de locuitori, respectiv 1.400 de gospodării. Asta dacă nu ținem cont că, în ultimii ani, 300 de familii au ales să se mute la Aluniș. Vorbim de locuitori în special din București, Constața și Mureș, dar și din alte zone ale țării. Este un lucru îmbucurător, pentru că noi nu ne putem plânge de lipsa locuitorilor. Sunt oameni care au cumpărat terenuri și și-au ridicat case frumoase, motiv pentru care încercăm să diversificăm serviciile oferite locuitorilor. Avem, cel mai modern centru medical din toată zona, dotat cu cabinete medicale, inclusiv de stomatologie. Chiar dacă avem numai trei pensiuni pe raza județului, nu ducem lipsă de turiști. Anul acesta, ca urmare a evenimentelor din Turcia, se pare că multă lume a ales să-și petreacă vacanțele în țară iar zona noastră, a Slănicului, a fost favorizată la acest capitol”, ne-a declarat primarul comunei Aluniș, Iulian Bâgiu.

 

Ce ar mai fi de adăugat? Ei bine, fosta comună denumită pe vremuri „Strâmbeni” a reușit, în numai câțiva ani de la Revoluție, să se dezvolte. Cele două școli în care învață 400 de elevi și 100 de preșcolari au fost reabilitate și au laboratoare de informatică... Biblioteca are un fond de carte de peste 9.000 de volume. Căminul cultural și primăria au fost reabilitate... Au fost reabilitate și drumurile... Situată la o distanță de 40 de kilometri de Ploiești, Aluniș a devenit noua atracție a celor care își doresc o viață liniștită, departe de zgomotul orașelor...