valea doftanei festivalul cascavelei2016 7

A fost o vreme când cașcaveaua de Valea Doftanei avea aceeași valoare cu un pachet de Kent sau o un pachet de cafea Alvorada. Oamenii o căutau pentru cadouri speciale sau șpagă la medic. O roată de cașcavea de Valea deschidea uși mai abitir ca „pilele" pe care potentații vremurilor de dinainte de 89 le aveau în diverse instituții. Și tocmai pentru că valoarea ei este reală și nu umflată de strategii de marketing, astăzi cașcaveaua de Valea Doftanei a devenit un brand de țară, recunoscut cu acte în regulă la nivel național îndă din anul 2006. În cinstea acestui produs care a adus faima comunei, autoritățile locale au decis în urmă cu 15 ani să organizeze un festival, iar tradiția continuă cu mult succes și astăzi. Așadar Festivalul Cașcavelei a ajuns în acest an la a XV-a ediție, iar începând de vineri, 9 septembrie, și-a deschis porțile către cei care vor să simtă puțin aer de munte, să guste un bulz și, evident din cașcaveaua locului.

 

Ce s-a schimbat la festivalul de la Valea Doftanei

Cei care au mai participat la acest eveniment știu că aglomerația provocată de proasta organizare mânca mult din timpul și din răbdarea turiștilor. Anul acesta autoritățile locale au intervenit puțin în amplasamentul unde este organizat festivalul în sensul că scena unde artiștii susțin concerte a fost mutată mult în dreapta porții, pe un teren care a fost asfaltat. Astfel, s-a creat un culoar mult mai mare, iar îmbulzeala de la intrare a fost evitată. Este o bilă albă pe care au remarcat-o și apreciat-o deja cei care au ajuns încă de vineri la Valea Doftanei. De apreciat este și faptul că, în acest an, au fost invitați să participe mult mai mulți producători tradiționali care nu au venit doar cu produse alimentare, ci și cu costume populare sau vase din lut în detrimentul comercianților care expun și vând doar obiecte contrafăcute, „chinezăriile" de care suntem sătui cu toții. E adevărat, nu lipsesc nici aceștia din urmă, dar numărul lor este mult mai mic în comparație cu ceilalți ani și li s-a oferit un spațiu de expunere undeva mult în spate într-o zonă unde ajungi doar dacă ții neapărat să cumperi ceva de acolo.

Ce artiști au fost invitați să țină concerte

 

Nume mari din showbizz-ul autohton se regăsesc pe afișul acestui festival. Vineri seara vor urca pe scenă, începând cu ora 21.00 Adi Ordean și Leo Iorga, adică oamenii care au inventat trupa Compact de altă dată, dar și Marina Florea și Ștefania Rareș, pentru ca sâmbătă scena să aparțină celor de la 3 Sud Est, Andreei Antonescu și trupei Deep Central. Nici amatorii de muzică populară nu au fost uitați. Tot sâmbătă va susține un recital haiosul Radu Ille. Duminică festivalul se va închide pe acrodurile lui Adi de la Vâlcea care va urca pe scenă după  Elena Merișoreanu și Amna.

Cât despre cașcavea, puteți allege din zeci de sortimente pentru că la Valea Doftanei nu expun și vând doar producătorii locali, ci au fost invitați și cei din zona Bran-Moeciu sau Sibiu, care au o cu totul altă rețetă de preparare a cașcavelei. Este un adevărat "război" al gustului între producătorii de cașcavea din Valea Doftanei și cei din Brașov-Sibiu, dar, în cele din urmă, din toată această luptă singurii care  câștigă sunt cumpărătorii.

Prețurile sunt accesibile, dar nu neapărat mici,  având în vedere că ne referim la produse cu adevărat bio care se vând puțin mai scump. Un kilogram de cașcavea ajunge până la 25 – 30 de lei, iar telemeaua și urda se vând cu 15-17 lei. Producătorii din Valea Doftanei spun că brânza și cașcaveaua lor este atât de bună tocmai datorită faptului că vacile și oile lor mănâncă iarbă proaspătă de munte, acesta fiind unul dintre secretele rețetei, singurul care a fost divulgat de altfel. Pentru cei curioși care vor să vadă cu ochii lor cum se produce aceast tip de bârnză, organizatorii au amenajat un stand unde o gospodină din zonă arată turiștilor întregul  procedeu, deloc sofisticat, dacă ești pasionat și crescut din tată-n fiu într-o gospodărie de munte.

 

valea-doftanei-festivalul-cascavelei2016-1

 

valea-doftanei-festivalul-cascavelei2016-2

valea-doftanei-festivalul-cascavelei2016-3

valea-doftanei-festivalul-cascavelei2016-4

valea-doftanei-festivalul-cascavelei2016-5

valea-doftanei-festivalul-cascavelei2016-6

valea-doftanei-festivalul-cascavelei2016-7