mita biciclista

Mița Biciclista s-a născut în Prahova, la Dițești, loc în care a cunoscut-o și Mircea Gociman, un ploieștean care a fost prietenul lui Nichita. Acesta și-a amintit cu emoție de întâlnirea cu celebra curtezană.

 

Mița Biciclista (1885-1968) se numea, în realitate, Maria Mihăescu și s-a născut la Dițești, în Prahova. Și-a dobândit supranumele pentru că a fost prima femeie din România care a mers în public pe bicicletă, îmbrăcată în rochie.

Cu ochii albaştri, trupul zvelt şi părul tuns scurt, Mița a fermecat mulți bărbaţi celebri ai epocii, precum pictorul Nicolae Grigorescu sau poetul Octavian Goga, regele Manuel al Portugaliei sau Regele Leopold al Belgiei. Se spune că nici regele Ferdinand nu a rămas imun la farmecele curtezanei. Acesta ar fi avut o legătură cu frumoasa Maria şi el ar fi fost cel care i-a dăruit casa care astăzi îi poartă numele, din Piața Amzei din București. Clădirea valora la vremea respectivă o sumă uriaşă, peste 4 milioane de lei. În urma legăturii cu regele Ferdinand, Maria Mihăescu ar fi primit și o nouă poreclă, Miţa Cotroceanca.

În 1944, deci pe când Mița Biciclista ar fi avut aproape 60 de ani, ploieșteanul Mircea Gociman, coleg și prieten al lui Nichita Stănescu, se afla la Dițești, trimis de părinții săi la rude din cauza bombardamentelor. Un copil în vârstă de 10 ani pe atunci, Mircea și-a amintit de acea vară prin prisma amintirilor copilărești – faptul că se juca la Dițești cu copiii din sat, că rudele sale chemau deseori lăutarul să le cânte sau că prindea șoareci în hambar – dar și printr-un episod ieșit din comun.

 

„Era înaltă şi mergea drept“

„Într-o zi a trecut pe la noi o doamnă care auzise că este la Diţeşti un băiat care vorbeşte nemţeşte şi spunea că era tare dornică să vorbească această limbă. Era o doamnă în vârstă, dar care se ţinea foarte bine, era înaltă şi mergea drept, cu ochi mari, un păr frumos şi o voce plăcută vorbind bine nemţeşte. La plecare m-a invitat pe la dânsa pentru a-mi arăta casa şi fotografii pe lângă o mică discuţie în nemţeşte. După plecare, mătuşa mea ne-a povestit că doamna este celebra Miţa Biciclista, una din frumuseţile Bucureştiului de la sfârşitul secolului XIX, care era celebră prin practicarea sporturilor printre care şi bicicleta, fiind prima româncă văzută pe bicicletă. Fiind aşa de mondenă şi frumoasă, Miţa a devenit amanta Regelui Ferdinand, eveniment mult comentat la vremea respectivă de lumea bună, chiar cu aluzii în presă“, își amintește Mircea Gociman de întâlnirea cu Mița pe un site dedicat amintirilor cu Nichita Stănescu, dar și cu alți prahoveni celebri din secolul trecut.

„ Am fost a doua zi la dânsa. Locuia într-o casă mare cu două nivele, care contrasta cu toate construcţiile din sat, prin alură şi prin grădina superbă care o înconjura, fiindcă doamnei îi plăceau foarte mult florile în grădină, în casă nu am remarcat flori. Poate de la dânsa m-am molipsit şi eu care iubesc florile în viaţă, nu în glastre sau aranjamente florale, cu toate că apreciez partea artistică a acestora. Am stat de vorbă şi mi-a arătat albume cu fotografii ale ei din tinereţe, când era într-adevăr superbă, fapt care m-a făcut să reflectez asupra urmelor implacabile pe care le lasă timpul. Pe pereţii sufrageriei erau un număr impresionant de fotografii foarte mari şi înrămate, de la un concurs unde se putea vedea o femeie de o frumuseţe remarcabilă într-o caleaşcă îmbrăcată în flori până la vârful biciului“, scrie Mircea Gociman despre întâlnirea cu Mița.

 

La maturitate, perioada când și-a scris amintirile, acesta recunoaște că atunci, din păcate, dată fiind vârsta sa fragedă a fost impresionat mai mult de fotografiile din tinerețe ale Miței decât de discuțiile cu aceasta.