omida paroasa

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate pentru această perioadă, localnicii din mai multe comune prahovene se confruntă cu invazia omizilor păroase. 

 

La Prahova au existat două atenționări cu privire la omida păroasă, în iunie și în august, care au fost transmise la primăriile din județ. De altfel, multă lume a crezut că a trecut perioada micilor vietăți.

Numai că de la începutul lunii septembrie acestea au reapărut, în special acolo unde proprietarii terenurilor nu au respectat perioada de stropire a pomilor și arbuștilor. 

„M-am trezit că au început să apară două-trei omizi, apoi s-au format cuiburi întregi. Am pomii aproape de casă și se suie pe geamuri. Eu am stropit în iulie și mă bucuram că anul acesta nu duc grija omizilor păroase, dar nu a fost să fie așa”, ne-a spus un localnic din Dumbrava.

 

Probleme au apărut însă în mai multe localități din sudul județului, în special acolo unde pomii fructiferi nu au fost tratați. 

Specialiștii din cadrul Oficiului Fitosanitar recomandă ca în cazul pomilor izolați să se procedeze la tăierea cuiburilor, culegerea și arderea imediată a omizilor, astfel încât larvele să nu aibă timp să se extindă la nivelul altor ramuri. În plus, în cazul în care numărul omizilor este mai mare, se pot repeta tratamentele chimice efectuate în lunile iunie și august.