plaiul hotilor bucegi

Devenit arie protejată, Plaiul Hoților situat la limita teritorială dintre Sinaia și Moroeni este o zonă devenită celebră după ce aici au fost descoperite fosilele unor organisme marine.

 

Cu siguranță puțini știu despre acest loc de Rai din Prahova. Locul fisilifer Plaiul Hoților, aflat lângă drumul național 71, ce leagă județele Dâmbovița și Prahova, este considerat monument al naturii și este o arie protejată de interes național, fiind declarată rezervație naturală.

Locul, de o frumusețe deosebită, a atras atenția, în special a specialiștilor, după ce în zonă au fost descoperite organisme fosile ale mai multor organisme animale și vegetale din paleolitic.


„Este impresionant să cunoști ceea ce s-a întâmplat în trecut. De data aceasta vorbim de paleolitic. Este impresionant, iar aceste zone trebuie cu siguranță să fie menținute intacte, astfel încât și generațiile viitoare să cunoască date despre organismele care au existat aici”, ne-a explicat un turist bucureștean, venit în vacanță pe Valea Prahovei, după ce a auzit de această zonă.

Aria protejată se întinde pe o suprafață de circa șase hectare și reprezintă o zonă de abrupturi calcaroase, alcătuită din roci argilo – marmaroase. Importanţa deosebită a Rezervației Naturale Plaiul Hoților se datorează faptului că aceasta adăposteşte aproximativ 250 de fosile ale unor specii acum dispărute: cefalopode, gasteropode, lamellibranhiate, scrie looms.ro.

 

Este vorba de mai multe clase de moluște și de nervertebrate marine cu cochilie sau cu corpul turtit lateral sau cu mai multe brațe tentaculare și cu ventuze, din perioada paleoliticului.

 

Opinii Voxpublica
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Nicolae

Circ, panaramă și suspine la PNL Prahova

Ce să zic? N-am ce să zic! Citiți astea doua texte si cruciți-vă: până aici a ajuns organizația seniorului Quintus. Ca să rămânem în contextul și atmosfera ”pupat toți piața endependenți”, întreb și eu ca...