vlaicu

Lucian Petru Manta a publicat pe turismistoric.ro povestea monumentului de pe DN1, locul un inginerul și inventorul român, Aurel Vlaicu, și-a găsit sfârșitul.

 

Monumentul  ridicat în cinstea celebrului inginer, inventator, constructor si pilot Aurel Vlaicu, este situat pe DN1 în dreptul localității Bănești,  fiind construit aici nu întâmplător ci în locul în care  Aurel Vlaicu și-a găsit tragicul sfârșit. Se întâmpla în urma cu 103 ani când  a încercat să treacă Munții Carpați cu avionul proiectat și construit de el, Vlaicu II.

Pe data de 13 septembrie 1913 Aurel Vlaicu decolează din București cu intenția de a ajunge undeva lângă Orăștie, aterizează fără probleme la Ploiești pentru a realimenta, după care își continua drumul care din păcate se sfârșește în dreptul  localității Bănești, unde avionul se prăbușește. Cauzele nu pot fi clare ținând cont de împrejurările de la acea vreme. Poate nici avionul nu a rezistat la solicitările naturii, cert este ca din anchetele ulterioare s-au descoperit și unele probleme de sănătate ale lui Vlaicu, o concluzie fiind atacul de cord.

Citește continuarea pe turismistoric.ro