Povestea cabanei Muntele Roșu de la Cheia: de unde îi vine numele

0

muntele rosu

Una dintre cele mai cunoscute cabane montane din Prahova, Muntele Roșu de la Cheia, are o istorie de câteva decenii și un nume inedit, inspirat de un fenomen local, unic în România.

Situată la 1280 de metri, într-o poiană de pe versantul sud-vestic al Muntelui Roșu, cabana Muntele Roșu este principala baza turistică din Munții Ciucaș. Se poate ajunge la cabană din DN 1A, Ploiești – Cheia, urmând un drum forestier într-o stare destul de precară, cu o lungime de aproximativ 5 km, care leagă Cheia de platoul pe care este așezată cabana.

Cabana Muntele Roșu a fost construită în anul 1948 din inițiativa Asociației „Turing-Clubul României“, fiind a treia cabană ridicată în Munții Ciucaș după Cabana Alexandru Vlahuță (1937) și Cabana Babarunca (1939). Vremurile au fost destul de îngăduitoare cu cabana, astfel că aceasta a rezistat, iar prin renovările de după Revoluție, aceasta a devenit aproape un hotel.

Bujorii de munte au dat numele cabanei

Numele cabanei vine de la un fenomen unic în România prin amploarea sa, înflorirea rododendronilor sau a bujorilor sălbatici, în luna iunie. Suprafaţa extinsă pe care se produce spectacolul înfloririi face ca muntele să devină „roşu“ în această perioadă, de unde şi numele.

Rododendronul este o plantă cu un gen extrem de variat, dar cuprinde doar specii care cresc la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya, Caucaz, Carpaţi până în Munţii Alpi şi Pirinei. Dintre variaţiile sale, rhododendron kotschyi este singura specie care creşte în munţii României, în zona alpină şi subalpină, în goluri de munte sau pe coaste.

Raritatea sa face să fie o plantă ocrotită şi protejată în perimetrul Carpaţilor. De altfel, planta care a devenit o emblemă a masivului Ciucaş a dus la instituirea unei rezervaţii, numită „Zona cu Rhododendron (Bujorul de munte) din Munţii Ciucaş“, situată în zona de întâlnire a potecii ce urcă Muntele Roşu cu cea care vine de la Culmea Gropşoarele, şi care pune sub ocrotire o suprafaţă de 2 ha cu smârdar, plantă declarată monument al naturii.

Planta este ocrotită de lege, culegerea fiind sancţionată cu amenzi între 3.000 de lei şi 5.000 de lei.

Loc pentru gurmanzi

Nu doar cabana, ci și restaurantul Cabanei Muntele Roşu este celebru. Este unul dintre puţinele locuri din zonă unde puteţi mânca păstrăv și preparate din carne de urs, mistreţ şi căprioară.

Dacă vreți să înnoptați la Cabana Muntele Roşu, aveți mai multe variante. În complexul de aici sunt camere cu TV și frigider în Cabana Muntele Rosu, camere cu 3-4 paturi în Cabana Bujorul Roșu și 20 locuri în 10 căsuțe camping. Prețurile sunt între 30 lei, locul în căsuță și 100 de lei, camera pe noapte.

Cabana este deschisă tot anul, iar pentru a vă putea caza, este nevoie de rezervare.

bujori ciucas

FOTO interior – Bujori în Munții Ciucaș, Sursa – montaniarzi.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău