seceta pedologica lipsa apa

Canicula din ultima perioadă, lipsa precipitațiilor, dar și lipsa sistemelor de irigații au condus, inevitabil, la înregistrarea de pagube însemnate în agricultură.

 

Specialiștii din domeniu vorbesc despre o situație extrem de critică. Cele mai însemnate pierderi sunt la culturile de porumb și la cele de floarea-soarelui. Astfel, în cazul culturilor de porumb se vorbește de pierderi la producție de 40 - 60%. Mai exact, spun specialiștii din Agricultură, dacă producțiile medii erau de 11 - 12 tone porumb boabe /hectar, în momentul de față se vorbește numai de o medie de 7 - 8 tone de porumb boabe/ha. 

Citește și În plină secetă, un canal de irigații nu este folosit în Prahova

 

La floarea - soarelui, pierderile la producție sunt de 10 - 40%. 

Lipsa apei în sol, dar și stresul termic, cauzat de temperaturile extrem de ridicate, vor conduce la pagube și mai mari, având în vedere că prognoza meteo prevede încă o lună secetoasă.

„Precipitațiile căzute în diverse zone ale județului nu au asigurat rezerva de apă din sol. Fiecare zi de secetă va conduce la înregistrarea de pagube și mai însemnate, având în vedere că în prezent rezerva de apă este la limita coeficientului de ofilire a plantei”, a declarat Marian Marcu, directorul Direcției Agricole Prahova. O evaluare a pagubelor se va putea realiza de abia în momentul va demara recoltatul, pentru că atunci se vor cunoaște cu adevărat pierderile la hectar ca urmare a secetei. Dar, până atunci, suprafețele calamitate, pot fi evaluate de către specialiști. Trebuie spus însă că situația se modifică de la o săptămână la alta.

„Dacă în această săptămână pierderile sunt de 40%, săptămâna viitoare, din cauza secetei pot ajunge la 50%”, ne-a relatat un specialist în domeniul agriculturii. 

Blestemul pământului

„Anul trecut, producția a fost mult mai bună, pentru că a plouat. Anul ăsta s-a uscat pământul. N-avem irigații, iar aici n-am avut niciodată. Au fost ani în care Dumnezeu a ținut cu noi și a plouat. Anul ăsta însă a fost secetă. Dacă mergi pe câmp, a crăpat pământul de tot, de s-au făcut șanțuri adânci de îți intră piciorul acolo. N-avem bani de irigații. N-am avut niciodată. Pe vremuri pământul era la CAP și atunci existau și sisteme de irigații pe câmpuri. După 1990 s-a furat tot. Și-au mai pus oamenii pe ici, pe colo, prin solarii, dar pe câmp este dezastru. Pământul arde de parcă a luat foc”, s-a plâns nea Vasile de la Zănoaga.

Bărbatul are 78 de ani și de când se știe cu asta s-a ocupat. „Mă lua tata în căruță și-mi vorbea tot timpul să respect pământul ăsta, că de pe urma lui o să trăiesc și eu și familia mea. În ultima vreme însă parcă pământul este blestemat, pentru că și noi am devenit tot mai rău”, povestește omul cu necaz.

În Prahova, la această oră sunt cultivate cu porumb 65.000 de hectare, iar cu floarea-soarelui - 15.000 de hectare de teren.