canicula prahova harta anm

Prima zi din luna august vine la pachet cu o atenționare de cod galben de caniculă, inclusiv pentru zona de sud a județului Prahova. Meteorologii au anunțat precipitații abundente.

 

Meteorologii au anunțat că, „în cursul zilei de luni, 1 august, valul de căldură se va intensifica şi se va extinde, cuprinzând sudul şi estul ţării, unde se vor atinge frecvent temperaturi maxime de 35...36 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, dar pe arii restrânse şi în zonele de câmpie şi podiş din regiunile intracarpatice”. În Prahova, codul galben de caniculă vizează zona de sud a județului.

Pentru mai multe județe, în după-amiaza zilei, s-a emis cod portocaliu. Astfel, a anunțat ANM, „în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge local maxime termice de 37...38 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”

Pe seară însă vremea se schimbă, în special în zona de munte. „Începând din seara zilei de luni, 1 august, instabilitatea atmosferică se va accentua, la început îndeosebi în vestul ţării și în zona montană, iar marți, 2 august, în majoritatea regiunilor. Vor fi averse însoţite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie, iar pe arii restrânse se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate şi va cădea grindină”, a precizat ANM
Canicula se reinstalează în după-amiaza zilei de marţi, 2 august. Meteorologii au anunțat că „în sud-estul ţării vremea caniculară se va menţine, iar în estul Munteniei, sudul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei se vor mai atinge maxime termice de 35...36 de grade”.