canicula ploiesti fantana

Prahova se află sub cod galben de caniculă. La fel și Ploieștiul, municipiul de județ. Pe străzi, aerul este sufocant. Din loc în loc, în zona centrală au reapărut corturile cu dozatoarele de apă.

Un termometru lăsat afară, la umbră, indică 36 de grade Celsius. Asfaltul este deja încins, iar mașinile aflate în trafic, unele adevărate bombe producătoare de noxe, fac aerul irespirabil. Ecranul ceasului electronic din centrul Ploieștiului arată numai 29,4 grade Celsius.

În zona fântânii de lângă Parcul Nichita Stănescu, un copil de numai câțiva anișori să bălăcește în apa rece. Câțiva metri mai încolo, în zona băncilor din parc, a fost instalat un cort unde urmează să fie adus un dozator pentru apă, de la SGU. Angajata SGU, așezată pe o băncuță, completează un rebus. Este foarte cald, iar o bătrână stă la umbra unui copac așteptând dozatorul cu apă de la SGU. Mașina de la SGU oprește pe strada Dobrogeanu Gherea, în spatele unui autoturism, iar un tânăr înhață dozatorul și îl transportă la cort. Deja în jurul lui se adună câteva persoane.

„E arșiță. E la fel de cald ca în 1947”, spune bătrâna care soarbe din paharul cu apă. 

Un alt cort este instalat strategic în stația din apropierea Palatului Administrativ. Sub pânza albă stau îngrămădite pe puțin zece persoane. Câteva stau la rând la apă, iar restul, în special persoane vârstnice, stau la umbră. „Poți să bei și trei pahare cu apă. Este foarte cald. Asta este adevărata caniculă. Până acum, soarele a glumit cu noi... În stație se opresc câteva autobuze... La orele amiezii este aglomerație, deși ai crede că, măcar pe perioada vacanței, la orele amiezii, să fie liber. Din fericire, în lipsa sistemelor de aer condiționat, mijloacele de transport în comun au trapele ridicate și geamurile deschise. 

 

La fântâna arteziană din centru, un bunic, cu un nepoțel de mână, par să se distreze de minune, fără a ține cont de recomandările medicilor, care, an de an, spun același lucru: „Să se evite pe cât posibil expunerea la soare, la orele amiezii”.

Pe strada Ghe. Gr., Cantacuzino, de mai bine de o săptămână, o groapă, ce-i drept semnalizată regulamentar, dă de furcă șoferilor care vin dinspre Cuza Vodă.

 

„N-am mai văzut pe nimeni pe aici de zile întregi. Au venit, au săpat, au pus gardul ăsta, au anunțat că e șantier și... asta e! Nu-i suficient? Se muncește, domnule. Asta-i România noastră!”, se rățoiește la groapă un șofer trecut de prima tinerețe, care își scoate mâna pe geam făcând apel la amabilitatea celorlalți șoferi să-l lase să treacă. 

Asfaltul arde, iar nervii șoferilor sunt întinși la maximum. Cineva claxonează îndelung, iar coloana de mașini pornește din loc.

„I-a încălzit canicula rău de tot”, comentează o femeie, speriată de zgomotul îndelung...

Da, e caniculă! Ploieștiul s-a încins la peste 36 de grade Celsius.

 

ceas centru ploiesti

fantana ploiesti

cort parc nichita stanescu ploiesti

cort apa ploiesti

20160729 132930