canicula temperaturi 38 grade

Grijă mare dacă plecați astăzi de acasă. Meteorologii au emis o atenționare pentru disconfort termic accentuat.

Dacă în Banat, Crişana, Maramureş, precum şi în vestul Transilvaniei şi al Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, cu averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină, în restul țării, inclusiv în Prahova, atenționarea vizează un nou val de căldură.

Potrivit ANM, „din după-amiaza zilei de luni, 20 iunie, în sudul, estul şi local în centrul ţării disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”.

 

Atenționarea este valabilă până mâine, la ora 11.00.

Meteorologii au emis și prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Astfel, se arată în prognoza ANM, în Muntenia, „în cea mai mare parte a regiunii, vremea va fi caniculară până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză. Disconfortul termic va fi accentuat, mai ales în orele amiezii, iar indicele temperatură-umezeală(ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime, de 19...20 de grade, în medie, vor fi mai ridicate decât cele normale în această perioadă”.

”Din 27 iunie vremea se mai răcorește, dar mediile maximelor diurne se vor situa, în continuare, peste 30 de grade, în timp ce minimele nocturne vor fi în jurul a 18 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor, slabe cantitativ, însoţite și de descărcări electrice va fi mai mare în zilele de 23, 24, 26 și 27 iunie”, se precizează în prognoza ANM.