exercitiu mascati conpet

Primul exercițiu de intervenție antiteroristă de mare anvergură a avut loc vineri la una dintre cele mai mari stații de pompare a țițeiului din Europa, stația Călăreți a Conpet SA.


Zeci de luptători antitero, jandarmi, pirotehniști, pompieri și medici din cadrul SMURD au participat vineri la cea mai amplă intervenție în caz de atac terorist. Scopul unei astfel de intervenții specializate a avut drept rol gestionarea atacului unei grupări infracționale.

„Așa cum se cunoaște, societatea Conpet este operatorul național al sistemului de transport prin conducte și pe calea ferată a țițeiului și derivatelor. Activitatea noastre este definită ca fiind strategică pentru economia națională și prin urmare de o importanță extrem de mare pentru ceea ce înseamnă buna funcționare a economiei românești. Din această cauză noi suntem administratori de infrastructuri critice și, așa cum cunoașteți, în ultima perioadă s-a discutat foarte intens pe acest subiect. Din această perspectivă noi, conștientizând faptul că trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de situații, care pot apărea în contextul desfășurării activității noastre, dar mai ales în contextul acesta general de provocări, am considerat că este bine să facem astfel de acțiuni, în așa fel să verificăm în practică modul în care noi, angajații Conpet, știm să gestionăm astfel de situații și cum știm să colaborăm cu instituțiile abilitate ale statului român, instituții care au responsabilități concrete în ceea ce privește asigurarea siguranței și securității unor instalații de genul celor pe care le operează Conpet”, a declarat Liviu Ilași, directorul general al Conpet SA.

Exercițiul de intervenție anti/contrateroristă de la Călăreți face parte din programul „Securitatea Energetică a României”, pe componenta „Securizarea Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte”.

Tema aplicației a fost „Intervenția specializată a forțelor din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire și Combatere a Terorismului pentru rezolvarea unui incident complex, de natură teroristă, la un obiectiv din cadrul Sistemului Național de Transport al Ţițeiului prin Conducte, aflat în competenţa Jandarmeriei Române pe linie de pază şi protecţie”.

Primul exercițiu a inclus gestionarea unei situații de criză generată de mai multe persoane care au luat ca ostateci angajați ai Conpet. La acțiune au participat inclusiv trei elicoptere. Demonstrația a fost una de excepție, iar exercițiile au avut dificultate maximă. Mai mulți jandarmi au coborât pe frânghii în zona rezervoarelor și au încercuit clădirea în care se aflau ostatecii. Nu au lipsit focurile de armă, capturarea persoanelor care au generat conflictul, dar nici intervenții ale pompierilor și echipelor de pirotehniști, la acțiune participând inclusiv trei autoutilitare și o salvare SMURD, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la unul dintre rezervoare și salvarea vieții unui angajat.

Trebuie spus că la locația situată în apropierea localității Călăreţi funcționează o staţie de pompare intermediară, complet automatizată, prin care se vehiculează ţiţei provenit din import sau extras din platforma continentală a Mării Negre. Stația este situată pe principala rută de transport ce face legătura între Constanţa şi rafinăriile, respectiv depozitele petroliere amplasate în Ploieşti şi Piteşti, fiind o subunitate modernă care deține, pe lângă automatizarea tehnologică, sisteme inteligente antiefracție și de detectare a intrușilor, respectiv de protecție la incendii.

„Livrarea țițeiului către rafinării, în condiții de maximă siguranță, este o problemă de securitate națională. În acest sens, managementul societății, prin implicarea la toate nivelurile ierarhice și prin luarea unor decizii proactive, a implementat politici care faciliteaza reducerea riscurilor de securitate și restabilirea, în cel mai scurt timp, a stării de normalitate la nivelul activității specifice”, a declarat Liviu Ilasi, director general CONPET S.A.

La acțiune au fost invitați să participe oficiali de rang înalt şi reprezentanţi ai unor instituţii centrale şi companii naţionale – Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Serviciul Român de Informaţii, Agenția Naţională pentru Resurse Minerale, Transgaz SA, Transelectrica SA, Romgaz SA şi Oil Terminal SA.
Conpet operează o rețea de conducte cu o lungime de 3.800 km și o capacitate de transport de 27,5 milioane de tone/an, care se întinde pe o mare parte din teritoriul României. Operarea automatizată a sistemului se realizează prin intermediul a 15 dispecerate locale, coordonate de un Dispecerat Central. Cât privește stația de pompare țiței Călăreți, situată în județul Călărași, aceasta este una dintre cele mai mari stații de livrare a țițeiului din Europa. (P)

 

pompieri conpet

prim ajutor conpet

 

mascati conpet

20160617 113621

elicopter exercitiu conpet

conpet exercitiu tactic

pompieri conpet

 

Eveniment
  • Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
  • De Mihai Popescu

Razie în oborul din Ploiești. VIDEO

În această dimineață, jandarmii au efectuat o razie în oborul din Ploiești, confiscând țigări de contrabandă. Comunicatul Jandarmeriei Prahova: Sâmbăta 23.09.2017, în jurul orei 09.20, un echipaj de...