energ

Andreea Aldescu, Cătălin Oancea, Victor Alexandru, Gabriel Năstase, Denis Cărăuș, și Rareș Dumitrică, pe scurt echipa CADON, sunt cei șase adolescenți care au reprezentat cu succes Liceul Tehnologic Energetic din Câmpina, dar și România la unul dintre cele mai prestigioase concursuri de informatică din lume, organizat în SUA.

 

După aproape două săptămâni de emoții, cei șase liceeni s-au întors acasă, bucuroși să aducă la Câmpina marele trofeu: premiul I la American Computer Science League.  Au fost cei mai buni, la categoria lor de vârstă, unde au concurat cu alte 125 de echipe din întreaga lume și unde au surclasat informaticieni renumiți din Croația, India, China și SUA. Au luat 200 de puncte din 200 și recunosc acum că nu se așteptau la un așa rezultat, având în vedere concurența puternică și dificultatea probelor. Coordonați de profesoara lor de “info”, Denisa Stoicescu, Andreea, Cătălin, Victor, Gabriel, Denis și Rareș se pregătesc deja pentru concursul de anul viitor, dar, chiar dacă sunt abia la început de drum, sunt toți conștienți că de fapt ei se pregătesc pentru viața reală. “Ne luăm viitorul în serios!” spun ei glumind, nemaigăsind răspunsuri potrivite la tirul de întrebări care îi bombardează de când au ajuns acasă,  probabil fără să conștientizeze cât adevăr se ascunde în spatele acestor cuvinte.

Cum a început totul

Victor Alexandru a fost cel care a descoperit, tot căutând pe internet “de-ale lui”, informații legate de concursul de informatică, organizat an de an în SUA. “A venit la mine și m-a întrebat: ce-ar fi să ne înscriem și noi? Am zis ok și am mers la directorul liceului să-i explic, iar acesta a fost de acord. Chiar a propus ca școala să plătească taxa de înscriere ” povestește Denisa Stoicescu, profesorul coordonator. De la taxa de înscriere până la concursul efectiv din SUA au fost cale lungă și plină de obstacole. Dacă probele eliminatorii, deloc ușoare, au fost depășite cu brio de echipa formată din cei mai buni informaticieni din liceu, a urmat apoi cea mai dificilă probă pentru niște puști din România dornici să ajungă în Statele Unite ale Americii: banii. Era nevoie de un minimum de 10.000 de euro pentru ca echipa formată din șase persoane să plătească bilete de avion, să se cazeze și să mănânce timp de două săptămâni în SUA și să achite taxele de înscriere în finală. Cu ajutorul părinților, ai administrației loale, dar și cu ajutorul unor sponsori au reușit să strânga suma de bani pe ultima sută de metri.

 

energ2

Au închiriat o casă

“Cred că am fost echipa care a cheltuit cel mai chibzuit banii și asta am aflat-o după ce am stat de vorbă cu ceilalți concurenți. Noi nu ne-am cazat la hotel, deși organizatorii ne-au recomandat câteva. Era foarte scump pentru noi, cam 200 de dolari camera de două locuri, pe zi, așa că am închiriat o casă unde am stat cu toții și am ieșit mult mai ieftin. Organizatorii concursului nu puneau nimic la dispoziție din punct de vedere al cazării, a trebuit să ne descurcăm singuri. ” povestește Denisa Stoicescu.

 

Fiecare echipă într-o singură clasă

Odată instalați a urmat impactul cu școala din America, altă lume, altă viață, alți oameni, dar complexul de inferioritate al europeanului sărac nu și-a spus deloc cuvântul. “Emoțiile au fost mari câd am ajuns în acel amfiteatru imens, cu o capacitate de 2000 de locuri, plin de oameni. În timpul concursului fiecare echipă a fost invitată în clasă. Era câte o clasă pentru fiecare echipă, ca să vă dați seama că nu orice școală putea să organizeze un astfel de concurs. Era nevoie de un spațiu uriaș, de un număr de câteva sute de săli. Profesorii au fost invitați să iasă afară, iar elevii au rămas singuri. Profesorii puteau să intre să urmărească ce fac celelalte echipe, dar nu ce face echipa pe care o coordonau ei, ” a mai spus Stoicescu.

energ3

 

Liceul “Campenia”, câștigător

Concursul a fost structurat pe două etape, una practică, de programare, care a durat trei ore și jumătate, apoi, după o oră de pauză a urmat cea de-a doua probă, cea teoretică la care a răspuns fiecare elev individual, nu în echipă. Una peste alta, cei șase informaticieni au stat în concurs o zi întreagă, iar la final au așteptat rezultatul în acel imens amfiteatru unde au fost invitați toți participanții.

“Nu știam la ce să ne așteptăm. Nu știam dacă am făcut totul cum trebuie,” mărturisește Victor Alexandru.

Numele câștigătorilor erau strigate de organizatorul concursului, iar când informaticienii din Energetic au auzit în boxe numele liceului lor, chiar dacă pronunțat pocit: “Campenia”, au sărit toți pe scenă pentru a-și lua trofeul: Locul I cu 200 de puncte, punctaj maxim. Ce putea fi mai frumos?

energ4

Se pregătesc să studieze în SUA și Europa

Din păcate, așa cum era de așteptat, cei mai mulți dintre ei visează să-și continue studiile în străinătate, fie la una dintre universitățile de prestigiu din Europa, fie peste ocean, acolo unde au văzut cu ochii lor ce oferte de viitor au. Mai avem însă o șansă, singura fată din echipa CADON, Andreea Aldescu, nu va părăsi România, ci vrea să urmeze cursurile Universității Transilvania din Brașov. “Ea vrea la aer curat,” râd băieții, colegi de echipă, care deja au luat legătura cu un consilier educațional pentru a vedea ce oportunități de studiu există în afara țării în domeniul IT-ului.

Andreea, Cătălin, Victor, Gabriel, Denis și Rareș sunt în clasa a XI-a acum,  iar la anul se pregătesc pentru două mari provocări: examenul maturității și, pentru a  treia oară, pentru concursul internațional de informatică din SUA, unde vor avea șansa să se lupte cu cei mai buni informaticieni liceeni din lume.