risc mare avalansa muntii bucegi

Vremea ne va surprinde în continuare, spun meteorologii, care au anunțat că nu sunt excluse ninsori la altitudini de peste 1800 m.

La ora 8.00, temperaturile pe Vârful Omu erau de minus 5,1 grade Celsius. „Stratul de zăpadă proaspătă, măsoară cca. 40-50 cm în partea superioară iar în cursul zilei de astăzi se vor mai depune 5-10 cm suplimentar”, a anunțat ANM, care a precizat că există risc mare de avalanșă (4, pe o scară de la 1 la 5).

Explicaia este simplă. „Stratul este umezit şi puţin stabilizat pe majoritatea pantelor. Pe văi şi în locurile adăpostite, depozitele sunt mai însemnate. Stratul de zăpadă vechi este umezit pe toată grosimea sa, fiind alcătuit predominant din granule rotunde şi cruste subţiri de gheaţă. Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare pe numeroase pante suficient de înclinate. În plus stratul de zăpadă recent depus, din cauza grosimii însemnate, va acţiona ca o suprasarcină peste stratul mai vechi foarte umezit şi poate genera spontan avalanşe de dimensiuni medii şi mari”, a anunțat meteorologul Udo Reckerth, pe site-ul ANM.