migdali gura vadului prahova

Considerată raiul migdalilor din România, în regiunea Tohani se înregistrează primele probleme din ultimii 50 de ani.

Vremea capricioasă le-a dat bătăi de cap locuitorilor din Gura Vadului care au culturi de migdali. Aici, clima temperat-continentală a favorizat dezvoltarea pomilor de migdali.

Numai că, anul acesta vremea a fost extrem de capricioasă. „Ba a fost frig, ba a fost prea cald”, a explicat primarul comunei.
„După temperaturi de aproape 20 de grade, înregistrate în februarie, în martie s-au înregistrat câteva zile cu nopți în care mercurul în termometre a coborât până la minus 10 grade. Iar asta nu a fost tot. Apariția brumei, dar și variațiile mari de temperatură dintre noapte și zi, înregistrate în luna martie, dar au compromis livezile de migdali, care se întind pe aproape două hectare. Deja florile s-au scuturat. Cât de compromise sunt culturile de migdali vom afla în momentul în care trebuie să rodească”, ne-a declarat Constantin Lungu, primarul localității Gura Vadului, care consideră că nici temperaturile extrem de ridicate nu au fost de bun augur pentru că au grăbit plecarea în vegetație mult mai devreme a plantelor.

Păcat, spune primarul care consideră că localitatea Gura Vadului a fost cunoscută dintotdeauna ca zona cea mai prietenoasă din punct de vedere al climei. „Iernile erau blânde, în timp ce verile se dovedeau a fi de fiecare dată toride, fapt care a favorizat dezvoltarea pomilor de migdali. Acum, cu schimbările climatice s-a dat peste cap întreaga natură”, e de părere edilul localității.