campanie electorala 1946

Fraudarea alegerilor de unii candidați nu este o poveste nouă. Ploieștiul are propria experiență din 1946, când a fost coordonat perfect mecanismul numărării voturilor.

Scrutinul a avut loc pe 19 noiembrie 1946, iar povestea din urmă cu 70 de ani ar fi bine să fie o lecție pentru toți cei care s-au înscris în cursa electorală la alegerile din iunie 2016. Asta pentru că, adevărul iese la lumină, indiferent de jocurile de culise.

Dar să revenim la alegerile din 1946. Cu un an înainte, la București a avut loc Conferința Națională a PCdR, ulterior Partidul Comunist Român. În echipa de conducere au fost aleși și prahoveni, regăsindu-se pe listă și Gheorghe Vasilichi, personaj care a ocupat o funcție și în Biroul Politic, iar în calitate de membru al Comitetului Central a fost desemnat Dumitru Focșăneanu din Ploiești.

De remarcat este faptul că Vasilichi era de profesie lăcătuș - mecanic, iar la alegerile din 1946, la scrutinul din 19 noiembrie, a figurat printre candidații aleși înscriși pe lista Blocului Partidelor Democratice.

După 1990, adevărul legat de alegerile locale din 1946 a ieșit la iveală. În Marea Carte a Ploieștilor este descrisă modalitatea de fraudare. Practic, rezultatul alegerilor „a fost stabilit în cabinetul lui Teohari Georgescu, ministrul de interne comunist”, aplicându-se întocmai vorbele lui Stalin: „Nu contează cine și cum votează, ci, din contră, cine numără voturile”!. Prin urmare, mai bine de 70% din voturi au revenit Blocului Partidelor Democratice.

La Prahova, scrutinul a fost și mai bine coordonat, opoziția, în speță liberalii lui Brătianu și țărăniștii, nu a obținut nici măcar un loc în parlament.

„Falsificarea rezultatelor a fost, în 1946, maximă, niciodată întâlnită, în istoria politică a României, după 1859 (...). Ele au deschis calea pentru distrugerea societății tradiționale românești, de tip european, și punerea ei forțată în tiparele sovietice”, afirma academician Dinu G. Giurescu, citat în Marea Carte a Ploieștilor.

Istoricul Petre Țurlea, în „Învățămintele Alegerilor și sarcinile Partidului Comunist” descrie o situație reală a alegerilor din Prahova. „Rezultatele oficiale obținute de către PNȚ - Maniu și respectiv de PNL - Brătianu atestau 3,4 și 1,7 la sută, iar cele adevărate au fost de 5,1 și 35,5%. Sau, cum spune Pristanda, din „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale, „curat murdar”!

Revenind în zilele noastre, la 70 de ani de la alegerile parlamentare din 1946, nu putem să nu observăm că lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Diferența este că pentru aflarea adevărului nu mai este nevoie să treacă zeci de ani...

 

 

Social
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Popescu

Toamna schimbă foaia. Prognoza meteo

Vremea neobișnuit de caldă din ultima perioadă va continua până duminică, temperaturile maxime înregistrate la Ploiești variind între 23 și 26 de grade. Începnd de săptămâna viitoare temperaturile...