copac miraculos2

Un dud de pe câmpul dintre localitățile Bucov și Plopu a devenit loc de pelerinaj, fiind înțesat de acatiste și icoane. Oamenii îl consideră miraculos și se tem să rupă și o frunză din el.

 

Face ca recoltele să fie bogate, aduce sănătate celor care se roagă la el și le protejează viața celor aflați în pericol de moarte, dar care sunt în preajma lui. Vorbim despre un copac miraculos, aflat la 15 kilometri de Ploiești.

Dudul care crește în mijlocul câmpurilor dintre comunele Bucov și Plopu, nu trece neobservat.

Forma ciudată, de parcă mai mulți arbori ar fi într-unul, crengile parcă modelate de mâna unui om și mușchiul care acoperă lemnul, fac din dudul miraculos o imagine inedită. Nu doar forma atrage atenția, ci și faptul că pe trunchiul copacului sunt agățate icoane, cruci și curți de rugăciune. Legenda știută de localnici spune că dudul are câteva sute de ani.

 

Un localnic care trecea noapte pe acolo, ar fi fost înconjurat de o haită de lupi, chiar lângă dud. Bătrânii care știu legenda spun că în acel moment crengile dudului ar fi început să se miște ca bătute de vânt, iar lupii au fugit imediat.

Salvat miraculos, omul a cioplit o icoană pe trunchiul copacului. De atunci locul a devenit un adevărat altar, la cere se închină și se roagă toți cei care trec prin zonă.

Localnicii din Plopu spun că merg să se roage la copacul cu icoane, atunci când au necazuri în familie, sau când seceta le usucă culturilor. Mulți spun că au și primit răspuns la rugăciunile lor.

 

De aceea oamenii se tem să rupă și o frunză din dudul care face minuni.

Mai ales, povestesc bătrânii din Plopu, că un om a murit când încerca să taie dudul. Acum copacul este plin de icoane, iar lângă el a fost amenajat și un loc pentru aprins lumânări.

Galerie FOTO Copacul miraculos din Prahova

 

copac miraculos4

copac miraculos plopu1

copac miraculos3