campina

Cum ar fi arătat Câmpina dacă primarii care s-au aflat la conducerea administrației publice în ultimii 25 de ani ar fi fost într-adevăr interesați de felul în care se situează orașul pe hartă, iar consilierii locali n-ar fi ridicat doar mâna la comandă? Este o întrebare la care nu există răspuns, putem doar să facem speculații.

 


Pasaj subteran prin centrul orașului, Bulevardul Carol I transformat în pasaj pietonal, centru de închiriere biciclete pe Muscel, reabilitarea zonei de agrement Fântâna cu cireși, complex sportiv multifuncțional în cartierul Voila, reabilitarea și modernizarea piscinei de la Casa Tineretului, o nouă pistă de motocros în cartierul Muscel, spital modern în clădirea fostei unități de jandarmi de la intrare în Câmpina, reabilitarea capelei Hernea, parc industrial care să atragă investitori reprezintă doar o mică parte dintre proiectele pe care administrația publică locală din Câmpina a avut intenția la un moment dat să le realizeze, dar pe care le-a abandonat fără nicio explicație deși pentru multe dintre acestea au fost alocate fonduri de la bugetul local, iar pentru altele s-au realizat și studiile de fezabilitate. 

Reabilitarea zonei de agrement Fântâna cu cireși a fost prezent în permanență în discursurile politice ale candidaților la Primăria Câmpina, în strategiile de dezvoltare ale orașului, în proiectele de buget, inclusiv în cel de anul acesta, la capitolul „Lucrări noi" . Nimeni nu mai crede că, în viitorul apropiat, Consiliul Local și primarul orașului, indiferent care va fi acela, va demara acest proiect. Așa cum până acum nu au fost bani pentru această lucrare, prioritate având – cum altfel – eterna infrastructură a orașului, cine poate garanta că în acest an, în acest sezon estival, câmpinenii se vor bucura măcar de mobilier urban nou în zona preferată de distracție pe timpul verii.

Despre pasajul subteran e ridicol să mai discutăm acum ca despre un proiect fezabil. A fost mai degrabă o ambiție de domeniul SF, dacă stăm să ne gândim cât au pătimit câmpinenii atunci când s-au schimbat conductele de canalizare pe același Bulevard Carol I. E bine totuși să-l trecem în revistă. Pe vremea când la Florin Anghel, fostul președinte al CJ Prahova, era pe val, administrația publică locală a organizat un concurs de arhitectură la care au participat zeci de specialiști. S-au alocat fonduri generoase pentru acest concurs, doar că proiectul a murit în fașă, singurul care a beneficiat de pe urma acestei intenții, fiind arhitectul al cărui proiect a fost desemnat câștigător.

 

În urmă cu doi ani, în proiectul de buget al municipiului Câmpina, fusese prinsă o lucrare extrem de interesantă, destinată exclusiv amatorilor de ciclism. Intenția era ca în zona cartierului Muscel să se amenajeze o stație de închiriat biciclete. Vestea a făcut furori atunci în Câmpina, dar, așa cum era de așteptat, proiectul nu s-a concretizat. A fost invocat costul prea mare pentru mentenanța echipamentelor.

Recent, un alt proiect destinat amatorilor de sporturi pe două roți, a fost respins de majoritatea consilierilor locali. Este vorba despre noua pistă de motocros care ar fi trebiut amenajată pe Muscel, lângă fosta tabără Voila. De data aceasta a fost invocată o tragedie pentru ca proiectul să cadă: moartea unei adolescente, victima unui accident cu ATV. A fost doar o justificare oficială, în condițiile în care toți câmpineni bănuie care este motivul real al refuzului: Muscel este un cartier rezidențial de lux, iar cei care locuiesc acolo ar fi fost deranjați de prezența motoarelor deloc silențioase. Inițiatorul proiectului, consilierul Florin Frățilă, a anunțat că nu se va lăsa până nu va duce la bun sfârșit acest plan, și, dacă va fi nevoie, va strânge semnături de la câmpinenii care își doresc să reînvie tradiția motocrosului la Câmpina.

Ce scandal stupid a ieșit în Consiliul Local atunci când un investitor din afara orașului a îndrăznit să vină la Câmpina cu propunerea de a prelua piscina descoperită din fața Casei Tineretului. Consilierii s-au bătut cu pumnul în piept și au refuzat parteneriatul, în ideea că Primăria Câmpina e în stare să aloce o sumă de bani decentă pentru reamenajarea singurului bazin descoperit din oraș. Promit acest lucru de cel puțin 15 ani.

 

Dacă oportunitatea înființării/modernizării unor zone de agrement sau pentru sporturi extreme rămâne loc de discuții, nu același lucru se poate spune despre necesitatea construirii unui noi spital în Câmpina. Puțini știu că am fost cu toții la un pas să avem așa ceva. S-a vorbit, fără să existe un proiect de HCL, ca fosta unitate de jandarmi de la intrare în Câmpina, să fie transformată în spital sau măcar într-o unitate de primiri urgențe. Totul a fost abandonat după ce Spitalul Municipal Câmpina a primit o finanțare europeană în valoare de aproximativ un milion de euro, bani care nu puteau fi cheltuiți decât pentru reabilitarea policlinicii deja existente. Acest din urmă proiect a fost finalizat, e adevărat cu șase luni de întârziere.

Concluzionând, nu putem spune decât că aleșii locali din Câmpina au idei, doar că, atunci când trebuie să treacă și la treabă, se împiedică în orgolii, în mofturile unor potentați ai vremurilor în fața cărora prea mulți din administrația publică locală se înclină umili, în incompetență și în interese financiare.