Mizilul ar putea să-şi schimbe imagine de cel mai sărac oraş şi cu cei mai mulţi şomeri, în Karlovy Vary (foto) de România! Primăria vrea să acceseze fonduri europene pentru a transforma Băile Bolboci într-o stațiune similară cu vestita stațiune din Cehia.
- Publicitate -
100 de milioane de euro. Atât le trebuie autorităţilor din Mizil pentru a construi aici o clinică unică în Europa, datorită izvoarelor sulfuroase din zona cunoscută drept Băile Bolboci.
Băile Bolboci au aparţinut boierului Crăciunescu, care le-a donat prin testament oraşului Mizil pentru ca aici să fie amenajată o şcoală. Conform istoriei, încă de la 1825 aici a funcţionat o staţiune balneră, prima de acest gen din Ţara Românească.
În anul 1828, staţiunea a devenit cunoscută datorită unei vizite a domnitorului Grigore Dimitrie Ghica. În cel al doilea Război Mondial, aici a funcţionat un izolator medical pentru răniţii de pe front şi pentru cei care se îmbolnăveau.
În apropiere erau şase izvoare sulfuroase. Localnicii obişnuiau să folosească apa sulfuroasă, în mod empiric, pentru tratarea diferitelor afecţiuni, dar şi pentru a face baie.
Obiceiul l-au împrumutat şi soldaţii germani. Au constatat că, după mai multe bai în aceste izvoare, mulţi s-au vindecat miraculos. Culmea este, spun cei care au realizat monografia oraşului, că mulţi dintre ei au revenit după război în această zonă, cu tot cu familii, pentru tratament.
În timp, clădirile au fost abandonate, însă primăria intenţionează să creeze aici una dintre cele mai importante baze de agrement şi tratament din Europa.
“Avem un proiect făcut, pe care anul acesta îl vom depune pentru a accesa fonduri europene. Este nevoie de aproximativ 100 de milioane de euro pentru construirea unei clinici cu dotări de ultimă generaţie, dar şi a unui hotel cu 100 de locuri, restaurant cu 400 de locuri şi zone de agreement. Pot să vă spun că aceste şase izvoare au compoziţia similară cu a celor din celebra staţiune balneară de la Karlovy Vary. Aşa că succesul este garantat din acest punct de vedere”, ne-a declarat Emil Proşcan, primarul oraşului Mizil.
Proprietăţile terapeutice ale acestor izvoare de la Băile Blolboci pot trata afecţiuni reumatologice, inflamatorii, ginecologice, metabolice sau endocrine şi altele. Dacă primăria reuşeşte să obţină fondurile europene, clinica ar putea fi inaugurată într-un an.